El 23 d’octubre començarà la campanya de vacunació contra la grip

19/10/2017

L’objectiu d’aquest any és augmentar la vacunació en dones embarassades, situada a Catalunya aproximadament en un 3%. Com a novetat, les més de 3.000 farmàcies de Catalunya s’implicaran amb la campanya impulsant la vacunació dels grups de risc i entre els seus professionals.

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, posarà en marxa el 23 d’octubre la campanya de vacunació contra la grip, 2017-2018. L’objectiu és, fonamentalment, evitar les complicacions d’aquesta malaltia en les persones amb problemes de salut crònics, edat avançada o altres condicions que les fan especialment susceptibles als seus efectes.

El Departament ha distribuït al voltant d‘1.200.000 dosis de vacunes. La durada prevista de la campanya és de dos mesos i les vacunes estaran disponibles en tots els centre d’atenció primària (CAP) i altres centres vacunals des del 23 d’octubre. Així la protecció serà òptima quan comença l’activitat gripal que és normalment entre finals de desembre i començaments de gener.

En una roda de premsa aquest matí per presentar la campanya, el secretari de Salut Pública, Joan Guix, ha explicat que aquest any “la campanya de vacunació antigripal la volem focalitzar molt en millorar la vacunació en dones embarassades ja que és un col·lectiu amb un risc molt important”. Actualment només es vacuna un 3% de les dones embarassades, molt lluny de la cobertura de la tos ferina que supera el 80%.

Per la seva part, la presidenta de l’Associació Catalana de Llevadors, Gemma Falguera, ha remarcat que “la vacuna és la millor protecció contra la grip per a les embarassades i els nadons”. Amb la vacunació es generen anticossos protectors que es transmeten al fetus. Perduren en els primers mesos de vida i el protegeixen jaque fins que no té sis mesos de vida no pot rebre la vacuna. Durant la lactància, els anticossos també poden passar a través de la llet materna. Falguera ha dit que “s’aprofitarà la visita en què s’informa a la gestant sobre la importància d’aquesta vacuna per, si vol, vacunar-se al mateix moment, tal i com es fa amb la tos ferina i que ha donat molt bons resultats”.

Com a novetat i amb l’objectiu d’augmentar les taxes de cobertura vacunal, les 3.183 farmàcies comunitàries de tot Catalunya s’implicaran amb la campanya impulsant la vacunació de les persones que pertanyen als grups de risc i que freqüenten la farmàcia habitualment; així com també entre els més de 7.000 professionals.

Finalment, el mes d’abril les farmàcies realitzaran una enquesta als usuaris per conèixer el percentatge de població de risc vacunada, usuària de l’oficina de farmàcia.

L’activitat gripal a Catalunya durant la temporada 2016-2017 va ser moderada amb 601 casos greus confirmats pel virus de la grip. La majoria de casos eren persones no vacunaces, entre les quals hi va haver 90 defuncions.

Infolleida