Collita de vinyes centenàries al Vilosell

18/09/2017

El celler Tomàs Cusiné està duent a terme la recolecció manual d’una vinya centenària, de la qual esperen treure l’any vinent unes 300 ampolles de vi macabeu d’alta qualitat. La recolecció ha de ser manual perquè els ceps estan plantats amb vas i a més a més, aquesta tècnica permet seleccionar millor els raïms.

Al 1917 es van plantar aquestes vinyes al Vilosell. Actualment, i després de cent anys continuen donant raïm, si bé amb un rendiment més baix, però que garantitza un most més concentrat, la qual cosa es tradueix en un producte de gran qualitat, ideal per a vins de criança amb una llarga vida. La finca Racons, on es troben aquests ceps, està formada per 1 hectàrea de vinyes plantades fa un segle i 1,5 hectàrees de ceps plantats el 1955. Enguany s’espera que la producció total arribi a les 3.000 ampolles.

La recolecció s’ha de fer manualment ja que els ceps estan plantats amb vas. Primer es cullen els raïms més joves i finalment els més vells, dels quals n’acabarà sortint unes 300 ampolles de vi fet exclusivament de ceps centenaris.

Un vegada acabada la collita, es porta a la bodega on es du a terme un procés de selecció on es trien els millors raïms i s’introdueixen en una cuba de fusta de 2.000 litres on s’hauran d’estar tot un any abans que el vi pugui ser embotellat.

Mariona Rebull i Martí