El Síndic de greuges recomana no autoritzar cap planta de purins que usi combustió tèrmica

17/05/2017

El Síndic de greuges recomana a l’administració que no autoritzi cap planta de tractament de purins que utilitzi combustió tèrmica de residus fins que no es demostri si es nociva per la salut. IPCENA celebra aquesta postura i demana a TRACJUSA que busqui altres alternatives per a la gestió dels purins.

El mes de novembre, IPCENA va presentar una queixa davant el síndic de greuges sobre el tractament de purins de TRACJUSA. Ara, 6 mesos després Rafael Ribó s’ha pronunciat i recomana no autoritzar cap planta que utilitzi combustió tèrmica de residus fins que no quedi clarament acreditat, per part d’experts, que aquesta solució no és perjudicial per a la salut de les persones i el medi ambient. Els ecologistes celebren el posicionament i demanen que no s’ignori la seva paraula.

Segons IPCENA aquestes alternatives són les que apliquen plantes com la d’Alcarràs i Almenar, basades en un model econòmic que considera el puri com un recurs del que es pot obtenir productes per comercialitzar. En canvi, diuen, el 90% dels ingressos de la planta de Juneda provenen de cremar residus i aquesta no és una pràctica comú.

IPCENA també s’ha pronunciat sobre la propietat de TRACJUSA i denuncia manipulació informativa. Diuen que s’utilitza una empresa pantalla per ocultar els directius que mouen els fils de la planta per amagar uns propòsits que no beneficien ni les persones ni el medi.

Núria Sirvent (Lleida TV)