Quasi 200 obres, a la 27a edició del Premi Literari de les Garrigues

14/05/2017

Tot i que la 27a edició del Premi Literari de les Garrigues ha estat un èxit, amb un total de 198 obres presentades, en la 5a categoria -dedicada als alumnes de 17 i 18 anys- hi ha hagut una davallada important de participació, amb només sis obres.

Vinaixa ha acollit la 27a edició del Premi Literari de les Garrigues, que ha comptat amb la participació de 15 escoles i 2 instituts de la comarca. En el certamen s’han presentat un total de 198 obres. La participació ha estat bona en totes les categories, menys en la cinquena - dedicada als alumnes de Batxillerat- en la que només s’han presentat sis obres. En aquesta mateixa categoria, el jurat ha declarat el primer premi desert.

Malgrat la baixa participació en la cinquena categoria, el jurat s’ha mostrat satisfet amb la qualitat dels escrits. La problemàtica dels refugiats ha estat un dels temes més tractats i que més ha emocionat el jurat.

En la primera categoria, de nens i nenes de 9 i 10 anys que cursen 3r de primària, el tercer premi ha estat per Paula Claret Arbós del col·legi Joan XXIII amb l’obra “L’excursió al bosc”. El segon premi ha estat per Èlia Farré del Col·legi Mare de Déu de Montserrat amb el text “Història del petit Orelletes”. Finalment, el primer premi ha estat per la narració “Les delícies de la Jana” escrita per Jana Alcalà de l’escola Josep Espasa.

En la segona categoria, de nens i nenes de 11 i 12 anys, el tercer premi ha estat per l’obra  “Restaurant amb estrella” d’Abdou Gaye de l'escola Josep Espasa de la Pobla de Cérvoles. L’escrit “Ajudem-los a començar de nou” d’Anna Capdevila de l’escola Albirka s’ha emportat el segon premi. I finalment, el primer premi ha estat per Ariadna Fontecans, també de l’escola Albirka.

En la tercera categoria, per a alumnes de 1r i 2n d’ESO, l’Arnau Moragues, de l’INS Josep Vallverdú s’ha endut una menció especial. El tercer premi, ha estat per “Una història d’amor diferent a les altres” de Mariona Teixidó, alumna del Col·legi Mare de Déu de Montserrat. El segon premi, ha estat per Clàudia Caselles de l’INS Josep Vallverdú. I finalment, el primer premi ha estat per l’alumna Txell Flix de l’INS L’Olivera de la Granadella.

En la quarta categoria, per a nois i noies de 3r i 4t d’ESO, el tercer premi ha estat per “Tot per culpa meva” de l’alumne de l’INS l’Olivera Ferran Arau. El segon premi se l’ha emportat la Mercè Rubió, del col·legi Mare de Déu de Montserrat amb l’obra “Un amor incondicional”. I el primer premi ha estat per Meritxell Ferrer, també del col·legi Mare de Déu de Montserrat amb l’escrit “Cinc, un boig tancat”.

Finalment, en la cinquena categoria, el jurat ha decidit deixar desert el primer premi. El tercer premi l’ha guanyat Sara Camí de l’INS Josep Vallverdú amb l’obra “Un despertar cruel i real”. I el segon premi ha estat per l’alumna de l’INS Josep Vallverdú Elena Arbós amb l’obra “Comiat al mar”.

Els premis compten amb un total de cinc categories que van des de tercer de Primària, amb nenes i nenes de 9 i 10 anys, fins a segon de Batxillerat, amb nois i noies de fins a 18 anys. El concurs té com a objectiu fomentar la creació d’obres literàries en català entre els alumnes de les escoles i instituts de la comarca.

Mariona Rebull i Martí