La Cooperativa i l’Ajuntament d’Arbeca, declarats Bé Cultural d’Interès Local

17/03/2017

El Consell Comarcal de les Garrigues ha aprovat inicialment la declaració de Bé Cultural d’Interès Local de l’edifici d’estil classicista d’Unió Republicana, que és la seu de l’Ajuntament de la població, i l’espai Martinell, l’únic edifici modernista que hi ha a la població i on actualment hi ha la cooperativa, l’agrobotiga i l’oficina de turisme de la vila.

El Consell Comarcal de les Garrigues, a instàncies de l’Ajuntament d’Arbeca, ha aprovat inicialment la declaració de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) de dos immobles de la població: l’edifici de l’Ajuntament i l’espai Martinell. Al tractar-se d’un poble de menys de 5000 habitants, és l’administració comarcal qui té la competència per aprovar aquesta catalogació.

L’espai Martinell és l’únic edifici modernista de la població i data de 1919. Actualment hi ha la cooperativa, l’agrobotiga i l’oficina de turisme de l’Ajuntament. L’altre edifici que s’ha declarat Bé Cultural d’Interès Local és l’edifici classicista d’Unió Republicana, fet per un picapedrer local, que acull les dependències de la Casa de la Vila -i en què actualment s’estan fent obres de rehabilitació de la façana-. L’alcalde, Joan Simó, remarca la importància d’aquesta catalogació per promocionar el turisme al territori.

Per continuar fomentant el turisme i preservar el patrimòni històric i cultural que té la vila d’Arbeca, l’Ajuntament iniciarà els tràmits perquè altres edificis del municipi siguin declarats Bé Cultural d’Interès Local, són la Capella romànica de Sant Miquel de les Borgetes, dos molins fariners del Fons de la Coma, l’hermita romànica de Santa Caterina i el Molí de l’Argilés de principis de segle XX, on ja s’hi fan visites culturals els dissabtes i diumenges.

Mariona Rebull i Martí