La Mancomunitat analitza el consum d'aigua per evitar despeses indegudes

18/01/2024

Als 25 pobles que proveeix, i licita obres per renovar i gestionar el servei

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues està portant a terme un estudi per saber quanta de l’aigua que subministra a 25 municipis es destina al consum humà, granges, indústries agroalimentàries, molins d’oli, cellers de vi o instal·lacions com piscines municipals o recintes esportius. Pretén assegurar així un bon ús de l’aigua tractada i evitar fer despeses indegudes, sobretot en èpoques de sequera.

L’entitat ha remès un qüestionari als 25 municipis que la integren per conèixer el seu consum d’aigua. Segons el president de la Mancomunitat, Francesc Esquerda, “es gasta molts diners en el tractament de l’aigua i volem saber quanta es destina al proveïment dels veïns”, va dir. “Pot donar-se el cas d’un poble petit amb pocs habitants i grans granges, per exemple, i són dades que volem conèixer per a una gestió més precisa si hi ha problemes com abocaments i concentracions de pesticides, com va succeir el 2021 i el 2022.”L’entitat ja ha renovat el carboni actiu de la planta potabilitzadora per evitar nous episodis de contaminació per plaguicides, com els dos que el 2022 van obligar a beure aigua embotelleda i transportar-la als pobles amb cisternes. L’últim any no hi ha hagut incidències d’aquest tipus.Precisament, la Mancomunitat ha licitat les obres per renovar i ampliar la potabilitzadora, així com el manteniment de les instal·lacions per 3,2 milions d’euros. La mateixa empresa que es faci càrrec de renovar el sistema de filtrat s’ocuparà també de reparar avaries i de la gestió del servei, ara en mans de Sorea, per un termini de cinc anys. Les empreses tindran un mes per presentar ofertes i es preveu que les obres s’adjudiquin el primer trimetre d’aquest any, encara que no estaran acabades fins a l’any 2025. L’actuació comptarà amb ajuts de l’Agència Catalana (ACA) per més d’1,6 milions d’euros.

Converses per proveir-se des de l'Albagés
Els municipis del Segrià i les Garrigues dins de la Mancomunitat es proveeixen en l’actualitat des del pantà d’Utxesa. Aquesta aigua no té gaire qualitat, per la qual cosa cal tractar-la. Esquerda va indicar que les converses per captar-la del pantà de l’Albagés, al sistema de regadiu del Segarra-Garrigues, ja estan encaminades, però a l’espera de la firma d’un conveni final amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) i la comunitat de regants. Va assenyalar que hi ha molt bona predisposició entre les parts perquè puguin connectar amb l’embassament de les Garrigues, que ja emmagatzema aigua però que està encara en fase de càrrega per comprovar-ne la seguretat. D’altra banda, la Mancomunitat espera una resposta de la Paeria de Lleida, que va denunciar per abocaments d’hidrocarburs a Utxesa l’any 2021 pel mal estat del clavegueram del polígon del Segre, que va derivar el carburant fins a l’embassament d’Utxesa. L’abocament al pantà va obligar a tallar el subministrament.

SEGRE