Un milió d'euros per evitar nous talls d'aigua per contaminació a 25 pobles

28/12/2023

La Mancomunitat de les Garrigues licita aquesta setmana la instal·lació de nous filtres

La Mancomunitat d’Aigües de les Garrigues adquirirà nous filtres per a la planta potabilitzadora. Amb aquests espera evitar nous talls en el subministrament de boca per contaminació com els que van afectar el 2022 els 25 municipis d’aquesta comarca i del Segrià que es proveeixen del pantà d’Utxesa. Segons el president d’aquest organisme, Francesc Esquerda, la licitació es convocarà aquesta mateixa setmana i suposarà una inversió d’1.144.000 euros.

L’entitat ja ha renovat el carboni actiu de la planta potabilitzadora per evitar nous episodis de contaminació per plaguicides, com els dos que l’any passat van obligar a beure aigua embotellada i transportar-la als pobles amb camions cisterna. Aquest any no hi ha hagut incidències d’aquest tipus, va indicar Esquerda.L’assemblea de la Mancomunitat ha ratificat aquest mes les bases per licitar el servei de manteniment de les instal·lacions, prevenció i reparació d’avaries per un termini de cinc anys i 300.000 euros anuals. Aquest servei és ara en mans de Sorea. Segons Esquerda, les empreses tindran un mes per presentar ofertes i es preveu que les obres comencin el primer trimestre del 2024. L’actuació comptarà amb ajuts de l’Agència Catalana (ACA). L’organisme va aprovar el pressupost per al 2024, d’1.147.000 euros i amb una partida de 100.000 euros per a obres.

Esquerda va indicar que l’entitat treballa per poder beure en un futur del pantà de l’Albagés, a la cua del Segarra-Garrigues, l’aigua del qual és de millor qualitat que la d’Utxesa. Va remarcar que està pendent la firma d’un conveni amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Aigües del Segarra-Garrigues (ASG) i la comunitat de regants, encara que va assenyalar que hi ha molt bona predisposició perquè puguin connectar amb l’embassament, que ja emmagatzema aigua però està encara en fase de càrrega per comprovar la seua seguretat. D’altra banda, la Mancomunitat espera una resposta de la Paeria de Lleida, a la qual va denunciar per abocaments d’hidrocarburs a Utxesa el 2021 pel mal estat del clavegueram del polígon del Segre.

Foto: SEGRE

SEGRE