Balanç positiu de la 59a Fira de l’Oli i les Garrigues, que torna a la presencialitat i consolida el format virtual

24/01/2022

El certamen ha tancat amb un acte presidit per la xef i empresària Teresa Carles, pionera de la cuina vegetariana

La 59a edició de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i les Garrigues, la primera amb format híbrid de la història del certamen, ha tancat les seves portes aquest diumenge, 23 de gener, amb un satisfactori balanç pel que fa al volum de negoci generat durant els tres dies d’activitat, la qualitat dels actes organitzats per posar en valor l’or verd garriguenc i l’afluència de públic i personalitats a un certamen que, de nou, referma la seva condició d’excepcional aparador de la cultura oleícola.

L’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha fet un balanç “positiu” d’aquesta fira en format híbrid, en què hi ha hagut un terç dels visitants de la darrera fira presencial, ara fa dos anys, i ha posat de manifest com el sector de les fires ha estat un dels més castigats durant la pandèmia. La Fira de l’Oli ha estat una de les primeres grans fires de l’any i en aquest sentit, Palau s’ha mostrat convençuda que “animarà la resta de fires a ser valentes i tirar endavant per recuperar a poc a poc la presencialitat”.

L’alcaldessa ha recordat que ha estat una fira amb “molta precaució i mesures de seguretat”, en la qual s’han hagut d’anul·lar alguns dels actes que més públic aplegaven, com els dinars populars o la Festa dels Tres Tombs, per evitar córrer riscos innecessaris davant l’avenç de l’òmicron. Igualment, Palau ha detallat que els expositors i expositores d’enguany han quedat “contents” en la mesura que, amb la tornada a l’espai firal, han pogut estar més pels seus clients, els han pogut detallar de primera mà com elaboren l’oli i per què ho fan així. Així, han venut un menor percentatge d’oli, lligat a una menor afluència de públic, però han recuperat aquestes vendes gràcies a l’edició online.  Palau ha explicat que l’organització ja està amb la vista posada en l’edició de l’any que ve, la seixantena, amb l’objectiu que sigui “la Fira de la represa, de la tornada a la normalitat, i puguem celebrar-la amb tot l’esplendor que estàvem acostumats”, ha dit.

 

La cuinera i empresària Teresa Carles posa punt final a la Fira de l’Oli

La cerimònia de cloenda d’aquesta 59a Fira de l’Oli i les Garrigues ha estat presidida per la xef catalana i pionera de la cuina vegetariana de casa nostra Teresa Carles, qui ha definit el certamen com el context ideal per “donar a conèixer aquest producte tan increïble arreu del món, no només pel que aporta gastronòmicament, sinó també pels seus valors nutritius i els seus espectaculars beneficis per a la salut”.

També han participat a l’acte el regidor de Promoció Econòmica del consistori borgenc, Jordi Ribalta; el president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó; el vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació, Carles Gibert; el director dels serveis territorials de Drets Socials a Lleida, Joan Segura, i l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau. Tots ells han reivindicat el valor de la Fira com a aparador del sector oleícola garriguenc i evidència del potencial de futur d’un territori que, tot i els desafiaments que afronta, no es rendeix i es destaca com a espai d’excel·lència pel que fa a la producció d’aliments de qualitat.

Per la seva banda, l’alcaldessa de les Borges, Núria Palau, ha agraït a la cuinera i empresària Teresa Carles que sigui ella qui clausuri la Fira, perquè “ha estat una lleidatana que ha apostat des del minut zero per un projecte d’èxit basat en les seves creences personals: la cuina saludable i vegetariana” i, per tant, “és per a nosaltres l’exemple d’una visionària que ha cregut en el seu projecte i que ha treballat per fer-lo realitat, de la mateixa manera que la comarca de les Garrigues ha posat tots els seus esforços en allò que creia i ha donat com a resultat un excel·lent producte com és el nostre or líquid”, ha explicat l’alcaldessa.

 

Millor oli del públic

La cerimònia de cloenda ha servit per lliurar el premi al millor oli de la Fira segons votació del públic, guardó pel que ha estat triat l’oli d’oliva de qualitat verge extra Oligami, dels productors Olis Ecogami dels Omellons. Arbequí de Vila-sana s’ha endut el premi al millor estand del pavelló de l’oli, el millor disseny de producte ha estat per al Molí d’Alcanó, de Fruits de Ponent, mentre que el premi al millor estand comercial s’ha atorgat a S’Oratge de Menorca.

Infolleida