El Calendari dels Pagesos arriba ja als 157 números

13/02/2018

El calendari dels pagesos es la publicació ininterrompuda més antiga de Catalunya. Es publica des del 1861, arriba ja als 157 números. És una icona clàssica que cada any es renova i que ara es útil també per als urbanites amb la incorporació de seccions com els horts urbans. Sigui com sigui, però, cada any esgota tots els exemplars i són molts els pagesos que el tenen com a llibre de capçalera. I és que com diuen ells mateixos marca tendències.

Al mes de febrer s'acaben els treballs de poda i d'empelts, així com les noves plantades. Ho diu el calendari de pràctiques agrícoles sembres i plantacions de l'almanac el Calendari dels Pagesos. És un dels molts consells que apareixen en aquesta publicació que de forma ininterrompuda es publica des de fa 157 anys.

És evident que els temps han canviat, el perfil dels pagesos també amb les noves tecnologies, però també ho és que el calendari és una publicació útil, que marca tendències sobretot en temperatures i fluctuacions de tempestes.

Ara, però, a les grans ciutats gràcies a la major consciència ecològica i la implantació dels horts urbans, també podem trobar-hi un calendari de pràctiques agrícoles, que ens diu què cal plantar al camp o a l'hort mes per mes i un calendari de fruites i verdures de temporada. I curiositats astronòmiques pròpies de l'any, com el de les llunes blaves. Conté a més informació agrícola, sobre cultura i tradicions catalanes com les dates de les fires i mercats o les festes majors de tots els municipis de Catalunya.

El que no ha canviat és la portada inicial amb una roda. Una roda, extreta d'un tractat agrícola de l'entorn de l'any 1600, que preveu els anys fèrtils o estèrils en referència als cultius. Per saber-ho cal comptar en sentit horari, començant per la casella que correspon a l'any 2000, i fer correspondre cada casella a un any. Segons aquesta roda l'any 2018 serà un any fèrtil.

Marta Grau (Lleida TV)