El Consell Comarcal demana a Territori la retirada del projecte de la Nova Tracjusa

29/07/2019

Sol·licita també al Departament de Salut que tingui en compte les dades d’emissions actuals a la zona i revisi els seus informes en relació al projecte.

Aquest dilluns al matí s’ha presentat davant el Consell d’Alcaldes el manifest sobre el posicionament del govern del Consell Comarcal de les Garrigues en relació al projecte que promou la planta Tracjusa de Juneda per poder tractar purins a partir de la gasificació de residus. Aquest manifest ha estat aprovat per la totalitat dels i les assistents al Consell d’Alcaldes.

En aquest sentit, des del Consell Comarcal es demana al Departament de Territori i Sostenibilitat la retirada del projecte de la Nova Tracjusa, donat l’elevat nivell de contaminació existent a la zona. El passat 12 de juny, el Departament va aprovar la proposta de resolució provisional per la qual s’atorgava l’autorització mediambiental amb declaració d’impacte ambiental al projecte que promogut pel GAP, d’acord amb els informes favorables del Departament d’Agricultura i del Departament de Salut.

Des del Govern del Consell Comarcal es veu amb preocupació la situació que es pugui generar en una zona que ja en l’actualitat es veu saturada d’emissions per altres plantes existents. Per aquest motiu, l’ens comarcal sol·licita al Departament de Salut que tingui en compte les dades actuals d’emissions a la zona, donades les últimes captures realitzades pels mesuradors situats que estableixen que avui en dia se superen els llindars permesos i revisi els seus informes en relació al projecte, tenint en compte els preceptes establerts per la Unió Europea.

El passat 24 de juliol, l’estació de mesurament de la contaminació atmosfèrica que la Generalitat té al pla del Molí de Juneda va registrar la dada més elevada de Catalunya en presència de micro partícules d’entre 2,5 i 10 micres (PM10), superant el valor límit diari de 50mg/m3 establert per llei.

El Consell Comarcal de les Garrigues demana al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació que encapçali la implantació, a escala nacional i de forma especial per al territori de les Garrigues, d’unes mesures de gestió de dejeccions ramaderes que ja s’apliquen en altres zones amb la mateixa singularitat.

En la seva intervenció, el president del Consell Comarcal, Jaume Setó, ha volgut destacar que “des del Consell estem al costat dels ramaders de la comarca i veiem necessari donar una solució a la gestió dels purins, però demanem a la Generalitat que es busquin altres sistemes  mediambientalment sostenibles i respectuosos amb la salut de les persones”.

A més, Setó ha recordat que a les Garrigues tots els grups polítics ja es van posicionar en el seu moment en contra de l’entrada i tractament de residus d’altres comarques, concretament quan es va intentar tirar endavant un projecte d’abocador al municipi de Juncosa amb residus vinguts d’altres indrets.

Infolleida