El pantà de l'Albagés no s'omplirà almenys fins a la primavera

18/07/2024

La sequera impedeix les proves de càrrega i el consistori no pot cobrar l'IBI

La sequera impedeix que els responsables del pantà de l'Albagés (abans, l'empresa estatal Acuaes, ara la Generalitat) portin a terme el seu ompliment i les proves de càrrega que han de certificar la resistència de la presa i la recepció de l'obra. Amb el dic finalitzat fa almenys quatre anys, segons l'ajuntament,el pantà emmagatzema actualment 5,9 hectòmetres cúnics d'aigua, dels 80 per als quals està dissenyat.
La previsió no és gaire millor. L'embassament de l'Albagés se situa a la cua del canal Segarra-Garrigues, a uns 85 quilòmetres de la presa de Rialb , de la qual s'ha de proveir. Però si Rialb no s'omple, l'Albagés tampoc. I el pantà de la Noguera ha patit una de les pitjors sequeres des que es va estrenar el 1999.
Aquest retard no és aliè a l'ajuntament de l'Albagés, on una quarta part del terme municipal està afectat per l'embassament. El consistori té preparat des que es va construir la presa el cobrament a l'administració pública de l'impost de bens immobles de categoria especial (BICE) de diversos milers d'euros i que no pot cobrar perquè l'obra no està entregada.
Foto: Segre
SEGRE