Enterren al Soleràs les restes no identificades recuperades de la fossa

07/05/2021

També s’ha fet l’entrega a la seva família de les restes d’un jove soldat republicà

Josep Pérez Fajardo tenia només 21 anys quan va ser enterrat a la fossa comuna del Soleràs. Barceloní, afiliat a la CNT, era soldat del bàndol republicà i va morir al maig del 38 en aquest municipi de les Garrigues. Aquest divendres, la seva neboda ha pogut recuperar les restes, identificades gràcies al programa d’encreuaments genètics. Per la família ha estat un dia molt especial, que els ajudarà a recosir una ferida mal tancada.

El Soleràs es trobava a mig camí entre el front del Segre i el de l’Ebre. Per això, s’hi va ubicar un dels hospitals de campanya durant la Guerra Civil. Per aquest motiu, la del Soleràs, és la fossa comuna excavada més gran a Catalunya, on s’hi ha recuperat les restes de 146 persones, 9 d’elles identificades ja. A més, al poble els ha ajudat per fer les paus amb ells mateixos a través de la memòria històrica.

Les restes de 137 individus inhumades també a la fossa i que encara no han pogut ser identificades, han estat enterrades també al cementiri nou de la localitat.

Ariadna Guiu Vila i Julen Andrés