Es constitueix una comissió per frenar el despoblament

10/09/2017

Aquesta és la primera vegada que Catalunya afronta de manera interdepartamental i participada estratègies per incidir en el desequilibri territorial. La consellera Meritxell serret veu en el sector primari l’eix central per generar dinamisme socioeconòmic i arrelar la població al territori.

Aquest divendres, 8 de setembre, s’ha creat una comissió per afavorir polítiques transversals que frenin el despoblament. Aquesta, serà l’encarregada d’avaluar la situació actual de despoblament d’algunes zones rurals de Catalunya i d’impulsar la coordinació i priorització de les polítiques en els diferents àmbits de Govrn que incideixen a atenuar les causes del desequilibri demogràfic i territorial del país.

“Les polítiques han de ser capaces de generar oportunitats i afavorir que els joves puguin tirar endavant amb projectes professionals i de vida a les zones on es dóna despoblament principalment rurals”. Així ho ha explicat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, durant la constitució de la Comissió Interdepartamental sobre Despoblament Rural. Meritxell Serret ha volgut deixar clar que hem d’afavorir oportunitats a través del sector primari: “però no només l’agricultura, la ramaderia, la silvicultura, la producció d’aliments genera oportunitats i actua i gestiona el 90% del territori rural de Catalunya, també cal reforçar la transversalitat de la política pel desenvolupament rural”.

La Comissió coordinarà l’elaboració d’un informe, amb les aportacions dels diversos departaments concernits, en què s’avaluï la situació actual de despoblament d’algunes zones rurals, posant en comú la política i accions que s’estan portant a terme i identificant les línies de treball de millora. Tot això abastant des de les àrees de salut o afers socials fins a empresa o prevenció i extinció d’incendis.

A més, es preveu un treball transversal sobre polítiques d’igualtat a les zones rurals i sobre polítiques de muntanya en els diferents grups de treball. També té el mandat parlamentari de proposar millores en la coordinació i la cooperació interadministratives entre tots els nivells de l’Administració pública que actuen a les zones rurals de Catalunya per impulsar un sector públic descentralitzat, racional i proper a la ciutadania.

L’evolució demogràfica a Catalunya, des del segle XIX, mostra una pèrdua contínua de pes demogràfic i econòmic de les comarques interiors en benefici de l’entorn de Barcelona i el litoral. Aquesta concentració de població a les zones urbanies del litoral es contraposa al fet que el 90% del territori restant és rual. A més, el despoblament té causes i conseqüències desiguals a les diferents comarques de Catalunya, per la qual cosa cal definir polítiques específiques per a cadascuna, per poder adaptar millor les accions a la realitat de cada territori. El 60% de municipis de menys de 1.000 habitants ha perdut població entre el 2008 i 2015, especialment a les zones del Prepirineu, secans de Lleida, interior de Tarragon i Terres de l’Ebre.

Infolleida