Joan Bellmunt dóna una litografia de Subirachs a l’Espai Macià

11/02/2018

L’escriptor garriguenc Joan Bellmunt i Figueras ha fet una donació a l’Espai Macià de les borges blanques d’una litografia de Francesc Macià, elaborada per l’artista Josep Maria Subirachs; i un llibre manuscrit de la Població de catalunya de 1936, publicat per la Generalitat de Catalunya el 1937, en plena Guerra Civil espanyola.

La donació s’ha realitzat mitjançant la signatura d’un protocol amb l’alcalde Enric Mir, qui ha volgut agrair personalment el gest de l’etnògraf, Bellmunt ha dut a terme un homenatge al seu pare, ja que “en ser naturals de Puiggròs, la figura de Francesc Macià ha estat sempre molt venerada a casa, pel que al seu moment vaig voler adquirir la litografia i ara he volgut que quedi dipositada aquí. Pel que fa al llibre, els historiadors em diuen que es tracta gairebé d’un incunable contemporani, del que només es té constància que n’existeixin dues còpies més, ubicades al a Biblioteca de Catalunya”.

D’aquesta manera, l’equipament borgenc oferirà a partir d’ara als seus visitants la litografia, plena de simbolisme i on apareix la imatge del president Macià, l’escut de la Generalitat i una esquadra que representa Catalunya. Bellumnt va adquirir la litografia fa prop de 40 anys en una botiga de Barcelona per l’escriptor garriguenc. També podran veure el llibre manuscrit, editat pel Servei Central d’Estadística del Departament de Presidència de la Generalitat, sobre els habitatns de Catalunya durant l’època de la Segona República, amb pròleg de l’aleshores conseller primer Josep Tarradellas, i sota la presidència de Lluís Companys.

Infolleida