La 57a Fira de l’Oli de les Borges es solidaritza amb la comarca

08/01/2020

Els propers 17, 18 i 19 de gener les Borges Blanques celebrarà una nova edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i les Garrigues. La 57a edició del certamen arriba amb plena ocupació de participants, amb 94 expositors inscrits i una seixantena de paradistes. El programa firal manté actes ja tradicionals com els Tres Tombs, les visites guiades o les demostracions gastronòmiques. En aquesta ocasió, la capital de les Garrigues vol solidaritzar-se amb les poblacions veïnes afectades per les riuades del passat mes d’octubre i per l’incendi d’aquest estiu. Per això, al recinte firal hi haurà un espai per apadrinar oliveres i els beneficis de la caragolada solidària que organitza l’Aplec del Caragol es destinaran a la replantació d’aquests arbres.

No ha estat un any fàcil per la comarca de les Garrigues. Si durant l’estiu part del territori es veia afectat pels incendis de la Ribera d’Ebre, a l’octubre els danys venien ocasionats pels aiguats. És per això que la 57a Fira de l’Oli Verge Extra i les Garrigues se solidaritzarà amb els municipis veïns. Durant el certamen, la Federació de Colles de l’Aplec ha preparat una caragolada solidària, els beneficis de la qual es destinaran a la plantació d’oliveres en territori garriguenc afectat.

 

La fira, que es celebrarà del 17 al 19 de gener, reconeixerà la tasca de Josep Lladonosa. El cuiner i divulgador rebrà el Premi Cultura de l’Oli 2020. A hores d’ara ja s’han preinscrit 94 expositors i una seixantena de paradistes, el que suposa plena ocupació firal amb l’increment de 3 nous elaboradors de proximitat respecte a l’any anterior. Tot i les bones xifres, el President del Patronat creu que encara s’ha de divulgar més la cultura oleícola.

 

El programa d’actes manté les principals activitats amb un canvi notable. L’espai que històricament ocupava l’Escola d’Hoteleria de Lleida es convertirà enguany en la Cuina de l’Oli. Un racó gastronòmic per on passaran xefs reconeguts com Xixo Castaño, Marc Ribas o Ada Parellada.

Joan Cama Ribes