La Generalitat posa a l’abast dels afectats pel temporal eines de finançament per atendre les necessitats de les persones i restituir la capacitat productiva del territori

30/10/2019

Agricultura ampliarà a les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals i comunitats de regants afectades la línia d’ajuts per a la bonificació dels interessos dels préstecs ja habilitada pels incendis de l’estiu

La Generalitat, la Diputació de Lleida, l’administració central i els consells comarcals de les Garrigues, el Segrià, el Pla d’Urgell i l’Urgell han mantingut avui una reunió de coordinació a la Delegació del Govern per fer front a la situació d’emergència generada pels aiguats de la setmana passada a diversos municipis d’aquelles comarques i per treballar conjuntament en el restabliment dels serveis bàsics i els accessos afectats pel temporal. En el transcurs de la sessió les diferents administracions han posat sobre la taula els serveis tècniques i les eines de finançament que han de contribuir a la reparació dels danys que els aiguats han provocat en els serveis i equipaments dels ens locals i en propietats particulars

 

Per part de la Generalitat, han pres part de la reunió el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, el secretari d’Administracions Locals i Relacions amb l’Aran, Miquel Àngel Escobar, la directora general d’Administració Local, Rosa Vestit, acompanyats pels directors dels serveis territorials de Presidència, Territori i Sostenibilitat, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i Cultura. També hi han assistit el president de la Diputació, Joan Talarn; el subdelegat del Govern central, José Crespín, i representants dels presidents dels quatre consells comarcals

 

En aquests moments la tasca prioritària d’administracions i particulars és la de la valoració dels estralls. Malgrat que els serveis tècnics de les administracions ja treballen sobre el terreny per donar suport als afectats, Ramon Farré ha explicat que aquesta valoració trigarà “el seu  temps”, atès que “els danys són grans i abasten un territori molt ampli” i, a més, a hores d’ara ”hi ha un elevat nombre de finques a les quals no s’hi pot accedir i camins que estan en situació intransitable”. De moment, els afectats tenen un mes a comptar des del dia del temporal per presentar les primeres valoracions davant les administracions.

 

Paquet de mesures aprovades pel Govern 

 

El delegat del Govern ha explicat que el conjunt de les mesures i ajuts que habilitaran les administracions públiques estan destinats a “atendre les necessitats de les persones, però també a restituir la capacitat productiva de les nostres terres”.

 

En aquest sentit, Farré s’ha referit al paquet de mesures urgents que ha aprovat avui el Govern de la Generalitat per pal·liar els danys ocasionats per les pluges torrencials i les riuades de la setmana passada, una part important de les quals preveu el finançament de les necessitats de circulant i d’inversions, amb carències de cinc i vuit anys, respectivament.

 

Entre aquestes mesures, destaquen l’acord que el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ampliï a les explotacions agrícoles, ramaderes i forestals i comunitats de regants afectades per les recents pluges i riuades la línia d’ajuts per a la bonificació dels interessos dels préstecs destinats a la restitució del potencial productiu que al seu moment es van obrir amb motiu dels danys causats pels focs forestals de l’estiu de Les Garrigues, el Segrià i la Ribera d’Ebre. L’acord de Govern preveu que, un cop duta a terme l’avaluació dels danys, la conselleria pugui habilitar altres línies d’ajuts orientades a recuperar la capacitat productiva.

 

D’igual manera, el Departament d’Empresa i Coneixement impulsarà una línia d’ajuts per a la bonificació dels interessos d’aquests préstecs a les empreses i autònoms afectats que hi recorrin.

 

El Govern també atendrà el finançament de les despeses vinculades a les actuacions d’emergència realitzades pels ens locals. La quantitat de recursos es distribuirà, de manera urgent, en funció de les necessitats, prèvia sol·licitud dels ens afectats a la Secretaria d’Administracions Locals i de Relacions amb l’Aran, d’acord amb la normativa general de subvencions. La Generalitat subvencionarà el 50% d’aquestes despeses, a banda del que els ens locals afectats puguin obtenir d’ajudes d’altres administracions.

 

Per tal d’avançar en el seu arranjament, els tècnics de Territori i Sostenibilitat revisaran els calendaris d’execució i actuacions previstos i planificats sobre les infraestructures del territori malmeses pel temporal. Una de les intervencions d’urgència ja anunciades pel conseller Calvet és la del pont del Vilosell.

 

Per la seva banda, el Departament de Cultura avaluarà les actuacions d’emergència necessàries sobre el patrimoni cultural de Catalunya que hagi resultat malmès pels temporals, amb la intenció d’avançar en la seva reparació i/o restauració. Alguns d’aquests elements culturals que han patit danys són els castells de l’Albi i el de Castelló de Farfanya, els Vilars d’Arbeca o la ciutat romana de Iesso, a Guissona, entre altres. Les actuacions es faran abans de finalitzar l’actual exercici, atenent les disponibilitats pressupostàries.

 

L’acord de Govern aprovat avui també preveu que l’executiu català traslladi la petició al Govern central perquè els territoris afectats per les pluges i riuades, particulars inclosos, es puguin acollir a les ajudes previstes en el Reial decret llei 11/2019, de 20 de setembre, pel qual s’adopten mesures urgents per pal·liar els danys causats per temporals.

 

Les administracions que avui han participat en la reunió de coordinació han acordat repetir-la en un termini aproximat d’un mes per seguir avaluant el procés de restabliment dels danys dels aiguats.

Infolleida