La Granadella i el Soleràs commemoren els 80 anys dels bombardejos

27/12/2018

Els actes de record se celebraran a ambdues poblacions els dies 28, 29 i 30 de desembre.

Els ajuntaments de la Granadella i el Soleràs s’han unit per celebrar durant els dies 28, 29 i 30 de desembre el 80è aniversari dels Bombardejos de la Guerra Civil espanyola que van patir aquests dos municipis, pels volts de Nadal. En aquest sentit, un dels organitzadors, Josep Maria Navàs, explica que “recuperar la memòria històrica i recordar aquests fets ens ha d’ajudar a vetllar per la pau en memòria dels nostres avantpassats, amb una mirada d’esperança vers el futur”.

Enguany, com a novetat, el Soleràs s’afegeix a aquests actes de record. A més, també s’incorporen diferents rutes guiades al voltant dels escenaris que van marcar la història durant el conflicte bèl·lic en aquestes dues poblacions garriguenques entre el 1936 i el 1939. Al Soleràs, entre d’altres, es farà una recreació a l’antic hospital, el mateix escenari de l’any 1938, on es podrà veure com els metges i infermeres vestits d’època guarien els ferits, aplicant el tractament amb el mètode del Dr. Trueta, que va permetre poder lluitar contra la gangrena.

La Granadella acollirà uns 50 figurants, amb participació de diferents grups de recreació de voluntaris com: “Ejército de l’Ebro”, “voluntarios de Fayon” i el grup “XYZ pirenac” escenificaran, vestits d’època, un control de carretera (a Cal Llurba), un lloc de guàrdia (a Ca l’Hostal)  i el campament dels soldats (a la Placeta). També es podrà visitar un dels refugis antiaeris que conserva aquesta vila on es farà un esmorzar per a tots els visitants.

Infolleida