“La Primera Premsada” de la Granadella obre les fires de l’oli de Catalunya, aquesta edició amb l’eix de l’oli i el medi ambient.

19/10/2022

Hi haurà una jornada tècnica sobre oleoturisme regeneratiu i el premi Primera Premsada, entre altres activitats.

Del dissabte 29 d’octubre al diumenge 30 d’octubre la Granadella celebrarà la vuitena edició de la Fira de l’Oli “La Primera premsada. Oli, art i gastronomia”. Aquesta Fira dona el tret de sortida a les fires i festes dedicades a l’oli nou a Catalunya.  La passada edició de la Fira va ser en format híbrid, presencial i virtual, en aquest any es torna al format habitual amb totes les activitats presencials.

Jornada tècnica sobre oloeturisme regeneratiu

Diumenge al matí, després de la presentació i l’apadrinament de l’oli nou, la jornada tècnica d’aquesta edició que porta per títol: “Oleoturisme regeneratiu. Experiències, noves tendències i pautes de consum”, començarà amb l’explicació de les característiques organolèptiques de l’oli d’oliva arbequina de collita avançada 2022-2023, que anirà a càrrec de la Cap del Panell Oficial de Tast d’Olis de Catalunya, la Sra. Àngels Calvo.

A continuació, representants de l’entitat conservacionista Tenca explicaran el projecte que estan desenvolupant a les Garrigues Altes: “Olivar tradicional i biodiversitat”.

Per acabar, el director de la consultora turística TourisLab David Esteller, realitzarà la ponència, amb posterior debat: “Cap a un oleoturisme regeneratiu. Noves tendències i pautes de consum”. El turisme regeneratiu és un model turístic enfocat a generar valor en el benestar de la comunitat: societat, medi ambient i negoci.  La sessió va adreçada a productors, empresaris turístics, etc. i té per objectiu facilitar la reflexió, inspirar i aprendre sobre les noves tendències, experiències i pautes de consum en l’oleoturisme regeneratiu. La jornada és gratuïta i cal realitzar inscripció prèvia a través del web de Ruralcat.

Premi “Primera Premsada 2022” 

La festa servirà també per entregar, com cada any, un reconeixement a una persona o entitat que ha destacat en l’àmbit de la cultura de l’oli. El premi “Primera Premsada” d’aquest any recaurà en el l’entitat conservacionista Trenca, que impulsa el projecte: “Olivar de muntanya i biodiversitat”.

L’associació Trenca és una entitat sense ànim de lucre. Es va constituir l’any 1998. “Olivar de muntanya i biodiversitat”, és un projecte iniciat l’any 2010 a les Garrigues Altes que vol demostrar que es pot realitzar una activitat econòmica amb productes ecològics no només amb el valor que comporten per a la salut humana, sinó també amb un altre valor afegit: la preservació del patrimoni agrari, paisatgístic, natural i cultural. A les finques hi produeix l’oli ecològic, els beneficis de la venda del qual es destinen a l’ampliació de terrenys de custòdia i a actuacions ambientals i de recuperació de les finques.

Infolleida