Laura Borràs valora de "consternació i respecte" la vaga de fam que han iniciat Jordi Sànchez i Jordi Turull

01/12/2018

La consellera de Cultura ha presidit la commemoració del centenari de la Biblioteca Popular de les Borges Blanques

“Consternació i respecte”. Amb aquestes paraules la Consellera de Cultura, Laura Borràs, ha valorat la decisió de Jordi Sànchez i Jordi Turull d’iniciar una vaga de fam indefinida. Ho ha dit a Les Borges Blanques, on ha presidit l’acte de commemoració del centenari de la Biblioteca Popular del municipi.

A l’acte, s’ha descobert un monòlit per commemorar els cent anys de la primera biblioteca popular de les terres de Lleida, que fou impulsada per la Mancomunitat juntament amb les de Valls, Olot i Sallent. També s’ha mostrat la nova placa dedicada a la bibliotecària borgenca Maria Lois. Per la seva banda, l’alcalde de la ciutat, Enric Mir, ha aprofitat la visita de la consellera per traslladar-li algunes demandes a nivell d’equipaments culturals. Per una banda hi ha la necessitat de tenir una sala cultural de teatre i, amb aquesta voluntat, el consistori preveu destinar-hi ja una partida als pressupostos de l’any vinent. L’altra reivindicació és la l’arxiu comarcal.

L’acte també ha comptat amb l’espectacle teatral de la companyia “Cassigalls”, que han recreat la festa d’inauguració de l’equipament del 1918. També hi ha participat els Cors Infantils de l’Escola de Música i l’Orfeó Terrall.

 

Història de la primera biblioteca pública de les Borges Blanques
 
La primera biblioteca pública de les Borges Blanques va ser inaugurada per Francesc Macià i per Eugeni d’Ors el 4 de novembre de 1918 i va ser una de les quatre primeres biblioteques —juntament amb les d’Olot, Sallent i Valls— creades per la Mancomunitat de Catalunya.
 
L’edifici, que va patir els bombardejos de l’aviació franquista el 1938, va ser enderrocat en acabar la Guerra Civil. Fins a mitjans dels anys 60, quan es va habilitar un espai a l’edifici de l’Ajuntament com a sala de lectura, no va haver cap servei bibliotecari a la població.
 
A mitjans dels 80, amb el traspàs de competències del Ministeri de Cultura a la Generalitat, es va iniciar l’adequació del fons i de l’espai. L’any 2000 va començar la informatització de la biblioteca i es va localitzar tot el fons dins del catàleg col·lectiu, i el primer semestre de l’any 2001 es va iniciar el servei de préstec automatitzat. El mes de febrer de 2002, la biblioteca es va traslladar provisionalment a l’edifici del Centre Cívic per continuar prestant els seus serveis mentre s’efectuaven les obres de remodelació de l’edifici actual, que es va inaugurar el 29 de març de 2003.
 
Anna Berga i Infolleida