Les Borges Blanques proclama Josep Vallverdú fill adoptiu

14/11/2022

L'autor de 'Rovelló' ha recordat els 18 anys a l'institut del municipi com els seus "millors anys de docent"

Les Borges Blanques ha fet entrega aquest dissabte del títol de fill adoptiu del municipi a Josep Vallverdú (Lleida, 1923) en un acte al Centre d'Empreses Innovadores (CEI). Amb aquest homenatge, el consistori ha volgut reconèixer la tasca de l'autor de 'Rovelló' com a escriptor i, en especial, com a docent, ja que durant 18 anys, fins al 1988, va donar classes a l'institut del municipi que actualment porta el seu nom. Vallverdú ha explicat davant dels assistents que és "garriguenc" i ha recordat l'etapa de professor a les Borges com els seus "millors anys de docent". També ha agraït el reconeixement del consistori, tot i que ha admès que no l'ha sorprès donada la col·laboració "tan intensa" que durant anys ha mantingut amb el municipi.

L'autor del clàssic de la literatura infantil 'Rovelló' o 'En Roc drapaire', entre altres, ha explicat que ha estat "una gran alegria" ser proclamat fill adoptiu del municipi i que no es tracta d'un títol més, sinó d'un reconeixement "molt important" per l'estret lligam que l'uneix amb les Borges Blanques.

De fet, als seus 99 anys ha dit que és una decisió que no l'ha "estranyat massa", ja que es considera "garriguenc" i sempre que visita la comarca se sent "com a casa". Les Borges Blanques és el quart municipi que proclama Vallverdú fill adoptiu, després de l'Espluga de Francolí, Balaguer i Sant Martí de Maldà, a més del títol de fill predilecte de Lleida. "Ja només falta que sigui fill predilecte de l'univers", ha bromejat

L'alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, ha defensat el reconeixement a Vallverdú per "tota la trajectòria com a mestre i tots els vincles que ha tingut al municipi". "Crèiem que se li havia de fer, és una persona molt important arreu i a les Borges teníem una assignatura pendent", ha afegit.

A l'acte d'homenatge a la sala d'actes del CEI hi ha participat les directores de l'Institut Josep Vallverdú i del Col·legi  Mare de Déu de Montserrat, l'historiador Marc Macià i la filòloga Carme Vidal en representació dels exalumnes del mestre a més de representants de la Revista Terral, on Vallverdú va col·laborar fins al 2015.

L'acte també ha inclòs una actuació de l'Orfeó Terral, que ha interpretat el Cant de l'Oliver de les Garrigues i ha donat a conèixer l'himne del centenari del Col·legi Mare de Déu de Montserrat.

Prop de dues dècades a les Borges Blanques

Josep Vallverdú té vincles estrets amb la capital garriguenca, ja que el 1970 es va instal·lar a la comarca, al municipi de Puiggròs, per donar classes a l'institut de les Borges Blanques. S'hi va estar 18 anys, fins a la seva jubilació el 1988, any en què l'Ajuntament va posar el seu nom al centre en homenatge.

L'ant vinent, el 2023, se celebrarà l'Any Vallverdú, per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor, juntament amb el científic Joan Oró i l'anarcosindicalista Salvador Seguí.

ACN