Les Borges ultima els treballs d’esporga del municipi i referma la seva aposta per un sistema més sostenible

16/11/2022

Enguany les tasques menys agressives ja comencen a donar els seus fruits al Terrall, en què han servit per controlar les plagues, i es començaran a aplicar a l’Escola Joan XXIII, per sumar més espais d’ombra

La brigada municipal de jardineria de l’Ajuntament de les Borges Blanques encara la recta final dels treballs d’esporga dels arbres del municipi, i referma l’aposta del consistori per un sistema d’esporga més sostenible, que es va engegar l’any 2021 per combatre les plagues i ja comença a donar els seus fruits, ja que ha permès el control de malalties en el cas dels plataners del Terrall, a la vegada que ha estat menys agressiu per l’entorn.

 Un nou sistema d’esporga per sumar ombra a les escoles

La brigada municipal de jardineria va iniciar els treballs d’esporga a principis d’octubre i els preveu allargar entre una i dues setmanes més. Com a novetat, aquest any també s’ha aplicat aquest sistema ecològic d’esporga en el cas de l’Escola Joan XXIII, amb l’objectiu que el pati del col·legi tingui més espais d’ombra per tal de poder combatre la calor.

En concret, en aquest espai del municipi s’han esporgat les moreres de manera que només s’han tallat les rames malmeses, i s’ha deixat molta més vegetació per ajudar a regular la temperatura del pati a l’inici i al final de curs, coincidint amb els mesos de més calor.

L’esporga menys agressiva ajuda a controlar la cendrosa

En aquest sentit, des de la brigada expliquen que aquest nou sistema d’esporga ha estat especialment eficient a l’hora de controlar la cendrosa, una malaltia que afectava els plataners del Terrall. Així, l’esporga més sostenible, sumada als episodis de calor intensa i de sequera que s’ha viscut aquest estiu i que s’han allargat fins a la tardor, han permès controlar la cendrosa al Terrall.

En concret, l’esporga s’ha dut a terme a tots els espais públics del poble, des del nucli urbà i fins als afores. Els darrers punts del municipi que queden per esporgar, i que s’ultimaran aquestes setmanes, són la zona de les escoles, la Capella, la Creueta i el carrer Montserrat, que actualment es troba en obres, entre altres. L’equip de la brigada municipal de jardineria s’ha servit de dues màquines elevadores, d’un tractor amb carreta, una retro i diverses motoserres i tisores per fer la seva tasca.

 

Infolleida