Les Garrigues Altes inicien el procés participatiu sobre un POUM Plurimunicipal

21/09/2023

El procés, que durarà tot l'octubre, arrenca el dia 26 de setembre al Soleràs

Aquest setembre comença als municipis de les Garrigues Altes el procés participatiu sobre l’avanç de planejament urbanístic supramunicipal. Aquest procés l’engeguen el Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb la Comunitat de Municipis de les Garrigues Altes coincidint
amb la redacció d’un document d’objectius i criteris urbanístics amb visió supramunicipal. Aquest treball s’emmarca en el projecte “Equitat territorial – Les Garrigues Altes”, presentat pel Departament de Territori el passat 20 de març de 2022 i que vol fer front a la problemàtica del despoblament als municipis de les Garrigues Altes a través d’inversions en infraestructures, equipaments i planificació urbanística.
Els municipis de les Garrigues Altes s’enfronten a un important repte demogràfic provocat pel despoblament i l‘envelliment de la població. Una problemàtica lligada a altres factors com la dificultat per accedir a un habitatge, la manca de transport públic i altres dèficits de serveis. També el paisatge i l’activitat agrària, fonamental a la comarca, s'afronten a la transformació a regadiu o la implantació de plantes de producció d’energies renovables. El desenvolupament d’un futur pla urbanístic supramunicipal ha de respondre a necessitats del territori com millorar l’accés a l’habitatge, millorar les infraestructures de mobilitat o la rehabilitació d’edificis, alhora que es preserva el paisatge i patrimoni cultural del territori i es garanteix la continuïtat de l’activitat agrària entre d’altres.
El procés participatiu començarà amb una sessió informativa el dia 26 de setembre a la Sala Polivalent de l’Ajuntament del Soleràs, oberta a tota la ciutadania i entitats interessades, on s’explicarà el funcionament, context i objectius del procés. Al llarg del mes d’octubre, el procés participatiu recorrerà tots els municipis de les Garrigues Altes; Bellaguarda, Bovera, la Granadella, Granyena de les Garrigues, Juncosa, el Soleràs i els Torms, també incloent el Cogul com a municipi garriguenc afegit, amb sessions organitzades al voltant de quatre eixos de debat: la protecció i regulació dels espais oberts, les necessitats d’habitatge i el model urbà, el model econòmic-productiu de les Garrigues Altes i les infraestructures i el model territorial.

Cada sessió comptarà amb la participació d’un ponent expert en la temàtica de la sessió i s’obrirà després a la deliberació de la ciutadania amb diferents dinàmiques participatives. El procés participatiu sobre l’avanç de planejament urbanístic a les Garrigues Altes també compta amb un espai digital al portal Participa Gencat, on es podrà trobar informació actualitzada sobre les sessions presencials i fer aportacions de manera telemàtica en cas de no poder assistir a les sessions.
Infolleida