L’Espai Macià organitza ponències sobre Pompeu Fabra en l’any dedicat al lingüista

12/05/2018

Aquest 2018 es commemora el 150è aniversari del naixement de l’autor de la normativa ortogràfica, gramatical i lèxica del Català contemporani, Pompeu Fabra. Arreu del territori català se li ret homenatge i, les Borges Blanques se suma a les celebracions amb tres conferències i un col·loqui a l’Espai Macià sobre la figura del lingüista.

Les conferències, entorn la figura de Pompeu Fabra, s’iniciaran aquest dissabte a les 17.00 hores i aniran a càrrec de l`historiador Borja de Riquer, el filòleg i escriptor Jordi Mir, la lingüista i filòloga catalana Teresa Cabré. Tots tres experts en les matèries i reconeguts amb la Creu de Sant Jordi.

Als inicis del segle XX, la creixent voluntat col·lectiva de recuperació de la llengua catalana va trobar en Pompeu Fabra la persona amb la visió justa del que significa fixar un model lingüístic de referència. Així, Fabra va saber materialitzar, emparat primer per Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya (i més endavant, durant la República, pels presidents Macià i Companys), el projecte que el país perseguia: posseir un codi formal funcional, modern i autònom. Aquest projecte es va traduir en l’elaboració de la normativa ortogràfica, gramàtica i el diccionari.

Infolleida