Més de 20.000 treballadors per a la campanya de la fruita a Lleida

17/05/2018

La previsió a la baixa de la producció en la collita de la fruita d'enguany no es traduirà en una reducció dels llocs de treball als camps de Ponent. Així ho han valorat en la primera reunió preparatòria de la campanya. Els sindicats han insistit una vegada més en què els empresaris han de garantir fermament l'allotjament als seus temporers i evitar l'efecte crida. Per la seva banda, Comissions Obreres i UGT han criticat l'augment en gairebé un centenar dels contractes en origen perquè demanen que es prioritzi la feina local.

Administració, sindicats i organitzacions agràries es reuneixen un any més per preparar la campanya de fruita que comença en un mes. Han assegurat que tot i les previsions de la reducció de mà d'obra davant la baixa producció d'enguany, faran falta igualment treballadors al camp. A hores d'ara, estimen que caldran uns 22 mil treballadors, una xifra similar a l'any anterior.

El problema de l'allotjament als temporers ha estat un dels altres temes tractats. S'ha reiterat que és obligació de l'empresari garantir un sostre als seus treballadors. El sector agrícola remarca que bona part dels empresaris estan fent bé les coses, però sindicats, com UGT, lamenta que se seguiran repetint assentaments al territori. Aquest últim, juntament amb Comissions Obreres, han criticat l'augment dels contractes en origen que passarien dels 370 als gairebé 450. Reivindiquen, una vegada més, que es prioritzi la feina local.

Totes les parts han coincidit que aquesta reunió es produeix massa tard davant l'imminent inici de la campanya, i han criticat que ningú ha vingut amb els deures fets. Per això, proposen que l'any vinent, aquesta trobada tingui lloc a principis d'any.

Marc Tàsies (LleidaTV)