Declaració de les Borges com a zona de protecció de l'atmosfera

29/03/2024

Davant una elevada quantitat de compostos orgànics al voltant de la indústria

Borges per la República i ERC Borges han presentat a l'últim ple municipal una declaració perquè les Borges Blanques sigui una zona de protecció especial de l'ambient atmosfèric.

A la primavera del 2016, l'Ajuntament de les Borges Blanques va demanar un estudi sobre la qualitat de l'aire al municipi, obtenint un resultat que manifestava la presència d'una elevada quantitat de compostos orgànics al voltant de la indústria. L'estudi va contemplar tres punts de mostreig: un al perímetre exterior de la indústria, un altre a la zona de l'antic escorxador municipal i el tercer al centre de població. El resultat van definir que no es podien aconseguir les lectures que s'havien programat perquè els tubs de mostreig es van saturar.

Vuit anys després, i atès també la inquietud social i la preocupació del govern municipal per la qualitat de l'aire que respira la ciutadania, així com les conclusions de l'estudi, es proposa demanar a la Direcció General de Qualitat de l'Aire un estudi complementari al realitzat l'any 2016 que resolgui les deficiències identificades. També es demana al Govern de la Generalitat la Declaració de Zona de Protecció Especial de l'Ambient Atmosfèric amb la finalitat de reconèixer la seva situació i engegar les mesures adients de correcció. L'equip de govern també ha adquirit una estació de vigilància atmosfèrica al municipi.

InfoLleida