El centre excursionista marxa pels Omellons

11/10/2023

Desenes de persones participen a la 39 edició de la Marxa Memorial Manel Giné

El Centre Excursionista Borges - Garrigues va organitzar el passat cap de setmana la 39 edició de la seva tradicional marxa popular per la comarca, que des de ja fa nou anys també serveix per recordar i seguir les passes de la figura cabdal de l'excursionisme garriguen, en Manel Giné i Freixes. Des de llabors que la Marxa ha volgut reivindicar la vessant més original i genuïna d'aquesta activitat que no és d'altra que la de divulgar i conèixer el territori amb totes les seues vessants, com també fomentar la companyonia entre els participants.
Enguany s'ha fet un recorregut d'uns 11 km, per la vall de la Coma - Trull, sortint dels Omellons i descobrint el patrimoni relacionat amb aquest curs natural d'aigua, com sobretot els molins fariners que omplien aquesta vall i eren vitals per l'economia i la subsistència de tots aquests nostres pobles.
La visita va arrencar al nucli urbà dels Omellons, on es van visitar els safareigs i el pont vell sobre la llera del riu. Després, les façanes de Cal Llorach, nissaga estretament relacionada amb el monestir de poblet i que disposava de dos molins fariners en aquest casal, i la de cal Ribes, casalot al bell mig del nucli antic i que fou l'antic castell d'aquesta població.
Durant l'excursió per senders a banda i banda de la vall, es van poder veure les restes dels molins fariners de la Laviana (construït pel monestir de poblet que en fou propietari de tot lo terme fins desamortització de Mendizábal el 1835), els de l'Ambó, al terme d'Arbeca, amb les espectaculars basses per a l'emmagatzemament de l'aigua i el llarguíssim túnel, totalment construït en pedra seca, de la séquia de desguàs. I per últim el del Sans, que malgrat ser el més deteriorat conserva el carcau com el primer dia.
Infolleida