El Consell Comarcal tutoritza 11 projectes vinculats a la pedra per impulsar-los

21/11/2019

Les iniciatives s’han presentat durant l’acte de cloenda dels seminaris d’innovació i creativitat per a nous models de negoci relacionats amb el món de la pedra

El Consell Comarcal de les Garrigues ha ofert tutories personalitzades a 11 projectes vinculats a la pedra amb l’objectiu d’adaptar-los a la realitat i les necessitats de les persones i empreses participants. Els projectes es van presentar ahir, dimecres, 20 de novembre, a Vinaixa, per part dels empresaris i emprenedors, en el marc de l’acte de cloenda dels seminaris d’innovació i creativitat per a nous models de negoci relacionats amb el món de la pedra.

L’acte va tenir lloc al centre cívic Casa Blanco i va comptar amb la participació de Ramon M. Arbós, coordinador del Projecte Innovador; Isidre Pinyol, coordinador del Pla estratègic territorial de les Garrigues; Josep M. Tarragó, alcalde de Vinaixa; i Jaume Setó, president del Consell Comarcal de les Garrigues.

Entre els projectes destaquen “Chalet La Cantera”, un xalet de luxe com a allotjament que ofereix un museu particular dels diferents tipus de marbre; “Camins de Pedra”, empresa que organitza rutes en bicicleta pels camins de pedra seca de les Garrigues i els seus paisatges d’oli, oliveres i ametllers florits; i “A cau de bosc”, un projecte educatiu d’aprenentatge al bosc que té com a seu un magnífic edifici de pedra.

Els tres seminaris (d’innovació i creativitat, de mercats i models de negoci, de creació de productes i experiències) es van dur a terme durant el mes de juliol al Consell i s’adreçaven a nous models de negoci basats en els sectors econòmics vinculats a la pedra i a gestors del patrimoni associats a la pedra de les comarques de les Garrigues, l’Urgell, el Pla d’Urgell i el Segrià. En acabar els seminaris, es van seleccionar els 11 projectes i, des d’agost fins ara, se’ls han ofert tutories personalitzades, coordinades per Teia Guix de Co-emprèn.

Aquests seminaris s’emmarquen dins del Projecte Innovador del SOC “La pedra com un recurs territorial generador d’activitat econòmica i ocupació”, desenvolupat per Ramon M. Arbós, que es coordina des de les Garrigues amb la participació dels consells comarcals de l’Urgell, Pla d’Urgell i Segrià. L’objectiu del projecte és ajudar a empreses, emprenedors i entitats a desenvolupar activitat econòmica en els diversos sectors vinculats a la pedra.

El projecte innovador del SOC està emmarcat dins del Pla estratègic territorial de la comarca de les Garrigues 2015-2025. Foment del desenvolupament econòmic local i l’ocupació que té com a finalitat concretar una estratègia territorial que determini les accions (serveis i activitats) que caldria impulsar a la comarca en l’àmbit del desenvolupament econòmic local i l’ocupació, atenent a la diversitat socioeconòmica del territori. En la seva elaboració, la participació de persones, entitats i agents, tant públics com privats, permet potenciar el territori i avançar cap a la comarca que la ciutadania vol i és possible.

CAL FUSTER: iniciativa localitzada a Butsènit d’Urgell (la Noguera), impulsada per Jordi Martí, mestre artesà picapedrer que vol impulsar una casa d’oficis per aprendre l’ofici de picapedrer i oferir també allotjament.
A CAU DE BOSC: iniciativa localitzada a Tarrés (les Garrigues), impulsada per Eva Orteu, mestra, com un projecte educatiu d’aprenentatge al bosc, seguint el model de les “escoles Bosc”. El projecte té la seu o “refugi” en un magnífic edifici de pedra, l’antiga cooperativa del vi.
HORITZONS NATURA: agència de viatges localitzada a Bovera (les Garrigues), impulsada per Florinda Vidal per oferir experiències turístiques vinculades a l’aprofitament dels recursos patrimonials de la pedra seca i la natura.
A3AS PONENT: associació localitzada a Bovera (les Garrigues), impulsada per Steve West i Florinda Vidal amb l’objectiu de promoure la protecció de la biodiversitat, creació de nous espais verds i de turisme sostenible, generant consciència pública i impulsant iniciatives de promoció i recuperació del patrimoni local i territorial.
MAGAMI: pedrera localitzada a Vinaixa (les Garrigues), liderada per Josep i Gerard Gavarra, dedicada a l’extracció i elaboració de pedra natural.
UNIVERS MARTA PRUNA: iniciativa localitzada a Cervià (les Garrigues), impulsada per Marta Pruna, escultora, per oferir una experiència turística sostenible i rendible al voltant de la ruta dels Set Sentits, la seva ampliació i la creació d’escultures en pedra i fusta per retornar als nostres orígens més primigenis.
LITHOS CONSTRUCCIÓ: empresa localitzada a Juneda (les Garrigues), dirigida per Toni Pont, dedicada a la restauració i a la formació de patrimoni en pedra.
TRENCA: iniciativa localitzada a Bovera (les Garrigues), impulsada per l’Associació Trenca, dedicada a la custòdia del territori i la producció d’oli. Volen impulsar un projecte per ser un espai i centre d’aprenentatge per fomentar el medi ambient i el turisme sostenible mantenint el patrimoni de pedra rehabilitat a les seves finques com cabanes, marges, aljubs...
CHALET LA CANTERA: allotjament localitzat a Vinaixa (les Garrigues), dirigida per Eduard Moragues. És un “Chalet” de luxe de lloguer íntegre amb el marbre com a element diferenciador en la seva construcció, que el converteix en un museu particular dels diferents tipus de marbres. Vol redefinir i millorar la seva oferta i consolidar-se com un referent d’allotjament d’alt standing, excel·lència i comoditat en un entorn rural.
LA TORRE DEL CODINA: allotjament localitzat a el Talladell -Tàrrega (l’Urgell), dirigida per Jaume Ramon Solé. És un allotjament rural de lloguer íntegre, ubicat en un antic hostal de pedra completament reformat que potencia la natura, la història i la sostenibilitat. Vol redefinir i millorar la seva oferta i millorar l’estacionalitat de la demanda.
CAMINS DE PEDRA: iniciativa localitzada a les Garrigues, impulsada per Pau Urgell. És una empresa que organitza rutes en BTT per les Garrigues per camins i corriols per gaudir de la pedra seca, els paisatges de l’oli, oliveres i ametllers florits, així com altres activitats per conèixer el territori.
Infolleida