El Soleràs recorda a les víctimes de la Guerra Civil

30/12/2018

Juntament amb La Granadella, han commemorat el 80è aniversari dels Bombardejos de la Guerra Civil que van patir els dos municipis a finals del 1938.

Més de 600 persones han participat, durant el cap de setmana, als actes de commemoració del 80è aniversari dels Bombardejos de la Guerra Civil que van patir La Granadella i El Soleràs a finals del 1938. Aquest darrer municipi, enguany s’ha volgut sumar a aquests actes de record i ho ha fet amb una visita guiada a la fossa comuna a l’antic cementiri i a al que fou un hospital de sang. Precisament, la fossa del Soleràs és la més important excavada fins ara a Catalunya. Els arqueòlegs hi han exhumat les restes d’un total de 146 persones tant de soldats dels dos bàndols com civils i el passat juliol, després de gairebé 80 anys en l’anonimat, es va poder identificar la primera víctima de la fossa. Es deia Leandro Preixens i el seu nét, el Josep Maria Ruestes, és una de les persones que ha participat en l’acte commemoratiu.

La jornada del Soleràs, que ha aplegat a un centenar de persones, també ha comptat amb una recreació històrica d’un hospital de sang on els visitants han pogut veure les lliteres i el material quirúrgic amb el que s’atenia als ferits dels dos bàndols.

Per últim, la sala Polivalent del poble ha acollit un cicle de xerrades, que sota el nom “L’empremta de la Guerra Civil a les Garrigues” ha comptat amb la intervenció del senador d’ERC, Miquel Àngel Estradé, així com una taula rodona amb testimonis de la Guerra Civil al municipi garriguenc.

Anna Berga