Els Omellons denuncia la mort i esquarterament de gats

10/12/2023

Cuidadores voluntàries diuen que en una setmana n'han matat 4 i una desena han desaparegut

Quatre gats morts, alguns dels quals esquarterats, i al voltant d’una desena de cries desaparegudes. Aquest és el balanç que voluntàries cuidadores de les dos colònies de gats dels Omellons, a les Garrigues, comptabilitzen des de dimarts passat. L’últim cas va ser ahir al matí, quan va aparèixer un dels felins amb les extremitats posteriors tallades, inclosa la cua.

“Sospitem que és una sola persona que no està d’acord amb la nostra tasca de cura dels gats de carrer”, va lamentar Trini López, una de les voluntàries del municipi. Després de la trucada del col·lectiu, una patrulla dels Mossos d’Esquadra es va personar poques hores després per avaluar la situació. Al tractar-se d’animals sense propietari, l’alcalde dels Omellons, Jordi Gaya, va avançar que el consistori es personarà les pròximes hores per presentar una denúncia policial.

Després dels primers casos de morts de gats, l’ajuntament va fer públic dijous un comunicat en què avisava els seus autors de l’aplicació de la llei de maltractament animal que contempla penes de fins a 18 mesos de presó. “Demanem a tots els veïns la màxima col·laboració per acabar amb aquestes situacions desagradables”, indicava el mateix comunicat. Gaya va lamentar els fets i els limitats recursos de què disposa el consistori per frenar-los. En aquest sentit, fonts properes van informar que la policia autonòmica recomana la instal·lació de càmares de videovigilància davant de les colònies.
Els Omellons va ser un dels primers municipis de les Garrigues a aprovar un pla de gestió felina. Actualment, disposa de dos colònies amb més de 20 animals cuidats per persones voluntàries. Tanmateix, el municipi no va aconseguir cap ajuda del ministeri de Drets Socials per sufragar les despeses relacionades amb l’anomenat mètode CER: captura, esterilització i retorn. El pla inclou, a més, altres aspectes com identificar tots els gats amb microxip, l’aplicació de l’eutanàsia per a animals terminals o fins i tot la pràctica d’autòpsies quan hi hagi indicis de mort per enverinament.

SEGRE