Identificada la primera persona de la fossa del Soleràs

22/07/2018

Es tracta del primer identificat a tot Catalunya. S’han recuperat 146 persones de la fossa del Soleràs, la més gran excavada fins ara.

Des que l’octubre del 2017 es va obrir la fossa comuna del Soleràs, els arqueòlegs han recuperat les restes de 146 persones, convertint-se en la fossa més important que fins ara s’ha excavat a Catalunya. A més, també s’ha donat el primer resultat positiu en el Programa d’Identificació Genètica: s’ha identificat a l’avi de Josep Maria Ruestes, qui va morir en un dels bombardejos mentre construïa un refugi.

D’altra banda, Josep Maria Farré està pendent que es confirmi l’ADN del seu avi, qui va morir després d’una amputació de cama quan es trobava a l’hospital de campanya de la localitat de Les Garrigues .

Tot i que la gran part d’exhumacions corresponen a soldats republicans, que van morir en l’hospital de campanya instal·lat al poble, també s’hi han trobat civils i 25 soldats del bàndol nacional. Una de les particularitats de la fossa del Soleràs és que no hi ha una diferenciació entre el lloc que enterren als republicans i als nacionals, sinó que les rases estan intercalades.

Arran de les llargues lluites dels descendents, finalment es podrà començar a donar sepultura digna a aquestes persones, a qui després de gairebé 80 anys enterrades en fosses comunes, arrabassades de la seva identitat, se’ls podrà retornar el seu nom.

Ariadna Guiu