Identificats dos soldats de la Guerra Civil a la fossa comuna del Soleràs

06/08/2019

Es tracta d’un soldat republicà nascut a Ripoll i d’un soldat franquista de Burgos. El Programa d’identificació genètica ja ha permès posar nom i cognom a set persones.

La Direcció General de Memòria Democràtica, que depèn del Departament de Justícia, ha identificat dues noves víctimes de fosses de la Guerra Civil. Es tracta d’un soldat republicà nascut a Ripoll i d’un soldat franquista originari de Fuentemolinos. Els dos homes estaven enterrats a la fossa del Soleràs, oberta l’any 2017 en una de les excavacions del Pla de fosses.

Els dos soldats han estat identificats amb el Programa d’identificació genètica, que compta amb una base de dades on hi ha perfils genètics de familiars de víctimes i perfils genètics de les restes humanes localitzades en fosses. Si hi ha coincidència, la víctima pot ser identificada. En aquest cas, l’ADN de les restes òssies ha coincidit amb la genètica dels respectius nebots.

El soldat republicà és un dels germans Sabatés Homs. Podria ser en Joan o en Josep Maria. Ambdós van néixer a Ripoll, però després van viure a Torelló i van morir a la Guerra Civil. Els estudis antropològics hauran d’acabar de confirmar de qui es tracta. En qualsevol cas, el nebot desconeixia que tenia un tiet enterrat al Soleràs.

El soldat de l’exèrcit franquista és Modesto Sualdea García. La fossa del Soleràs comptava amb una rasa amb 25 soldats rebels. Els franquistes van anotar els seus noms en documents localitzats a l’Ajuntament del Soleràs i tècnics de la Direcció General de Memòria Democràtica van investigar i van aconseguir contactar amb familiars del soldat, que viuen a Fuentemolinos.

La Direcció General de Memòria Democràtica retornarà pròximament les restes dels dos soldats a les seves famílies.

Amb aquestes dues noves identificacions ja s’ha posat nom i cognom a set persones localitzades en fosses de la Guerra Civil, sis de les quals estaven enterrades al Soleràs.  Les persones amb familiars morts a la guerra que vulguin donar una mostra genètica s’han d’inscriure al Cens de persones desaparegudes de la Generalitat. L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és l’encarregat d’extreure la mostra del frotis bucal, la donació és gratuïta, indolora i clau per poder identificar les víctimes de les fosses comunes.

La del Soleràs és la fossa comuna més gran excavada fins ara a Catalunya pel que fa al nombre de persones trobades amb 146 individus. El Pla de fosses, en marxa des del gener de 2017, planifica i prioritza l’obertura de fosses i els treballs per identificar-ne les víctimes. En dos anys i mig, s’han obert una vintena de fosses i s’han trobat 290 persones. Es calcula que a Catalunya hi ha més de 500 fosses de la Guerra Civil amb milers de persones enterrades.

Infolleida