La llavor de la meteorologia a la Pobla de Cérvoles

20/02/2019

Un grup d’exalumnes de l’escola de la Pobla de Cérvoles recorden com ara fa cinquanta anys un mestre els va introduir al món de la meteorologia. Sortien cada dia al patí per anotar les dades meteorològiques i, a alguns, aquesta afició els ha acompanyat tota la vida.

Si el passat mes de juny l’escola de la Pobla de Cérvoles tancava les portes per falta d’infants, ara, un grup d’antics alumnes s’hi han retrobat per recordar la passió per la meteorologia. Tot va començar fa cinquanta anys, quan un mestre nouvingut va crear una petita estació meteorològica al pati de l’escola i els alumnes apuntaven diàriament les dades.

 

L’activitat va durar aproximadament fins al 1977 quan durant l’estiu algú va trencar els estris. La llavor però, ja estava sembrada i per exemple, Zacaries Sobrepere ha continuat fent mesuraments a casa seva, on té dues estacions meteorològiques i les dades recopilades dels últims trenta-cinc anys.

 

El mateix Zacaries Sobrepere està preparant un estudi per analitzar el canvi del clima durant els últims anys al municipi i des de l’Ajuntament es volen recuperar les observacions meteorològiques que en el seu temps eren enviades a Saragossa per guardar-les en un arxiu municipal que estan començant a organitzar.

Mariona Rebull i Martí