Troben més de 30 cadàvers de soldats de la Guerra Civil en una fossa comuna del Soleràs

20/11/2017

Al cementiri vell del Soleràs s’han trobat més de 30 cadàvers en una fossa comuna de la Guerra Civil espanyola. Les excavacions, emmarcades dins del Pla de Fosses 2017-2018, van començar el passat 16 d’octubre. Encara falta acabar els treballs d'excavació i es preveu que s’arribin a trobar més de 100 cadàvers en total, la qual cosa la convertiria en la fossa més gran en nombre de cadàvers.

En una excavació arqueològica al Soleràs s’han trobat més de 30 cossos de soldats que van lluitar durant la Guerra Civil espanyola a la batalla de l’Ebre, al Front del Segre i també a la batalla de les Garrigues. Durant aquest temps al Soleràs hi va haver dos hospitals militars i , segons fonts orals, els soldats morts eren traslladats al cementiri vell on eren enterrats en fosses comunes.

Els arqueòlegs també creuen que la majoria dels cossos trobats pertanyen a soldats republicans, ja que quan hi havien els dos hospitals, la zona era de domini republicà. Tot i això s’hi han trobat també soldats del bàndol nacional, amb alguna placa identificativa amb el número de registre al cinturó, per exemple. També s’han trobat restes d’objectes personals. Una de les parts més importants d’aquest projecte és poder identificar els cossos per tal que els familiars puguin saber on es troben els seus avantpassats.

De moment, s’han excavat dos de les cinc rases que hi ha i, a causa de la densitat de cossos d’una d’elles, es preveu que, un cop excavades les cinc fosses comunes, s’arribin a trobar un centenar de cossos, convertint-se així, en la fossa més gran que s’ha obert fins ara. Aquesta serà una de les últimes fosses que s’obrin en el marc del Pla de Fosses 2017-2018, que és on s’emmarca aquesta excavació, ja que l’aplicació de l’article 155 per part del govern espanyol paralitza també aquestes actuacions. 

Mariona Rebull i Martí