Agricultura posa en marxa un pla pilot per combatre les plagues de conills

26/02/2018

Sarroca, Almacelles, Alguaire, Rosselló, Alpicat i les Borges Blanques son alguns dels municipis afectats pels danys dels conills als seus conreus. Per combatre el que es considera una plaga, el Departament d'Agricultura ha posat en marxa un pla pilot de prevenció de danys. Aquest dilluns s'ha presentat als pagesos, sindicats i ajuntaments. I és que ara com ara es considera que ja hi ha emergència cinegètica, ja que es calcula que en algunes zones hi ha 162 conills per quilòmetre quadrat.

Combatre les plagues de conills. Aquest és l'objectiu del pla pilot de prevenció i mitigació dels danys produïts pel conill a la comarca del Segrià, que s'ha presentat a tots els actors implicats: ajuntaments, caçadors, pagesos i sindicats.. L'objectiu és prevenir i controlar de forma eficient i sostenible els riscos i danys que generen.

Es considera una situació d'emergència quan hi ha 50 exemplars per quilòmetre quadrat o 10 sol·licituds de pagesos o ramaders que presenten queixes per danys. Actualment la xifra es triplica.

Les mesures contemplen furonar les zones, fer batudes nocturnes i més actuacions per part dels caçadors, entre d’altres. Per als pagesos és un pas més per combatre els danys tant dels conills com dels senglars, però cal implementar-ne altres de més efectives.

Sarroca, Almacelles, Alguaire, Rosselló, Alpicat i les Borges Blanques son alguns dels municipis afectats. Les accions es posen en marxa aquest dimarts i es farà una primera avaluació d'aquí a 15 dies.

Paral·lelament el Departament treballa en plans similars per als cèrvids i els senglars al Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya.

Marta Grau (Lleida TV)