Alarma dels sindicats per l’apropament de la pesta porcina africana

12/10/2018

Els sindicats veuen insuficients les mesures que vol aplicar el govern català i espanyol per tal d'evitar l'entrada de la pesta porcina africana i demanen reduir la població de porc senglars i fer extensible a tot l'estat la prohibició d'entrada de garrins. La malaltia al territori suposaria arrasar amb el sector afectant 125.000 llocs de treballs relacionats directament amb el porcí.

La pesta porcina s'apropa i el sector està en alarma. Més del 50% dels porcs que es produeixen s'exporten i la febre porcina obligaria als països compradors a tancar fronteres deixant a l'estat espanyol un excedent que no podria absorbir. A ponent hi ha una cabana de 4 milions 700.000 porcs i més de 4.000 granges que de ser infectades acabaries amb el sector. L'impacte econòmic, segons els mateixos ramaders, seria “brutal” afectant 125.000 llocs de treballs directes i incomptables d'indirectes.

Sis de cada deu granges de la província tenen vetada la importació de garrins perquè no assoleixen les mesures de bioseguretat que exigeix la normativa. Moltes tanques perimetrals no estan en condicions o simplement no hi son i deixen al descobert la cabana pel que té més risc d'infectar-se. El principal focus però són els porcs senglars. Ara se'n vol prohibir la seva entrada però des de sindicats també exigeixen reduir-ne la població que viu en llibertat.

El control de camions a la frontera també ajudarà a evitar la pesta però cal més vigilància a les persones que viatgen en altres tipus de transports que podrien carregar carn de països infectats. També la limitació de l'entrada de garrins s'hauria de fer extensible arreu de l'estat i no limitar-la a Catalunya.

L'últim cop que la pesta porcina va afectar Lleida va ser l'any 2001 provocant el sacrifici de 50.000 animals.

N. Sirvent, M. Tàsies i A. Morales