Comença la prohibició de foc al bosc

13/03/2020

Comença la prohibició de fer foc al bosc a partir d’aquest diumenge. La generalitat vol prevenir els incendis forestals amb aquesta mesura que s’estén fins el 15 d’octubre. L’any passat quasi la totalitat de la superfície incendiada a tot catalana va cremar arrel del foc de la ribera d’Ebre afectant el Segrià i les Garrigues el mes de juny.

A partir d’aquest diumenge comença la prohibició de fer foc al bosc fins el 15 d’octubre sense autorització del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. Aquesta mesura té com a objectiu prevenir incendis forestals. La norma regulaque en els terrenys forestals i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina en sigui la finalitat.

Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra.

També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

L’any 2019 hi va haver a Catalunya 545 incendis forestals, que van cremar més de 7000 hectàrees. El 85,7% de la superfície total cremada van cremar en un únic incendi iniciat el 26 de juny a la Torre de l’Espanyol i que va afectar diferents municipis de la Ribera d’Ebre, el Segrià i les Garrigues.

infolleida