Concentració de ramaders de les Garrigues per reclamar la reobertura de Tracjusa

19/05/2017

Els opositors al projecte de la planta de tractament de purins de Tracjusa han intentat boicotejar avui la manifestació del grup de ramaders favorables a la reobertura. Més d'una vintena de tractors i desenes de membres del GAP, han sortit de bon matí de Juneda per acabar a Lleida i explicar el seu projecte a la població. El col·lectiu d'ecologistes, format per una desena de persones, els ha tallat el pas a la rotonda de Margalef de l'N-240 i, després, els han seguit també fins a la plaça Ricard Viñes on s'han manifestat uns i altres.

Una desena d'opositors a la reobertura de la planta de purins de Tracjusa a Juneda han intentat impedir que més de 20 tractors de ramaders favorables al projecte arribessin a Lleida per explicar-lo a la població. Han aturat el trànsit més de mitja hora per expressar el seu rebuig a la crema de combustible derivat de residus, els anomenats CDR. Alguns agroramaders de Ponent ja es trobaven a la Plaça Ricard Vinyes de la capital del Segrià des de primera hora del matí, i aquí també, els contraris a la reobertura, han boicotejat l'acte, amb mascaretes de porcs, i acusant-los a crits de feixistes i provocadors de càncer. Els ecologistes asseguren que els ramaders busquen un benefici econòmic i alerten a la població que, segons ells, si s'autoritza el seu projecte Lleida esdevindrà el crematori de Catalunya.

Per la seva banda, els ramaders reivindiquen que després de tres anys que fa que estan parades les plantes de tractament de purins, ja és hora que es tornin a posar en marxa, ja que han buscat alternatives per a treballar de forma viable tant a nivell ambiental, com legal i tècnic. Expliquen que no tenen una incineradora, sinó una planta de purins que utilitza un tipus de combustible molt usat arreu del país. El que plantegen és partir de residus ja tractats que es poden aprofitar energèticament en comptes d'enviar-los a l'abocador.

Avui han demanat a la Conselleria d'Agricultura que es posicioni al seu costat davant els esforços que estan fent i que aprovi així el decret 136 que ha treballat conjuntament amb el sector i pel qual es regula la gestió de les dejeccions ramaderes. Consideren que el projecte no s'aprova per qüestions purament polítiques.

GAP, de forma pacífica i repartint entre els ciutadans entrepans de productes derivats del porc, assegura que continuarà treballant per aquesta proposta, fruit de la seva trajectòria d'esforç i de compromís amb la comarca de Les Garrigues.

Marina Sala (Lleida TV)