El safrà, l’or vermell de les Garrigues

11/11/2017

L’empresa El Tossal de les Garrigues, productora de safrà, ha aconseguit enguany el certificat de producció ecològica després de cinc anys de conrear aquesta espècie de nou a les Garrigues, on antigament ja es cultivava. Amb una superfície de 7.000 metres quadrats, l’empresa comercialitza anualment uns 20 quilos de safrà.

El clima de les Garrigues, amb fred, boira i poca pluja però també amb calor i moltes hores de sol a l’estiu, és perfecte per cultivar el safrà, una espècie que ja antigament es conreava a la comarca i que fa poc s’ha recuperat. La firma El Tossal de les Garrigues, de l’Albagés, porta cinc anys produint safrà i enguany ha aconseguit el certificat ecològic.

L’extrema sequera d’aquest any, juntament amb la renovació dels bulbs farà que la producció de la campanya sigui similiar a la de l’any passat, d’uns 20 quilos d’aquesta espècie, que en el mercat es comercialitza a 10.625 €/kg. I és que tot el procés que va des de la plantació fins a l’envasament es fa de manera manual. També cal tenir en compte que per aconseguir un quilo de safrà es necessiten 150.000 flors. A més, el procés de collita, triatge i torració s’ha de fer al mateix dia i de manera artesanal per tal que el producte no perdi les seves qualitats. A l’Albagés, les èpoques de més feina, hi poden arribar a treballar més de 20 persones.

Un cop assolida la consolidació inicial del projecte, el pròxim repte de l’empresa és aconseguir augmentar la producció fins a 70 quilos anuals amb la col·laboració dels socis productors, fet que suposaria una facturació aproximada de 550.000€. L’objectiu prioritari d’El Tossal de les Garrigues continua sent fer un safrà d’alta qualitat que permeti consolidar l’Albagés i la comarca com un referent pel que fa al cultiu d’aquesta preuada espècie.

Mariona Rebull i Martí