Els agricultors demanen més batudes de caçadors per acabar amb la sobrepoblació de conills i porc senglars

07/03/2018

El 60 per cent d'algunes plantacions de l'Horta de Lleida estan afectades per la sobrepoblació de conills i porc senglars. Aquests animals produeixen danys importants als arbres i els conreus, un problema que ja fa 6 anys que existeix però aquest és excepcional perquè l'afectació és molt important. En aquest sentit, els agricultors lleidatans demanen encara més batudes de caçadors per posar fre a una situació que s'ha descontrolat sobretot a les comarques del Segrià i les Garrigues.

L'Adrià Huguet és un agricultor de l'Horta de Lleida que veu com gran part de la seva collita queda malmesa principalment per la superpoblació de conills. Una situació que ja fa 6 anys que dura i que afecta gran part de Catalunya. Però on més s'ha descontrolat i, malgrat que els diferents vedats de caça ja han aconseguit permisos especials, és a les comarques de Lleida. Sobretot al Segrià i a una part de les Garrigues. A més, aquest any, hi ha parcel·les de l'Horta que veuen com un 60 per cent de les seves plantacions estan totalment afectades.

Els conills però no són l'únic problema. També la sobre població de porcs senglars és encara una assignatura pendent. Una espècie que a banda de provocar accidents de trànsit perjudica els conreus arrencant les arrels dels arbres. Per aquest motiu, els pagesos demanen que s'augmentin més les batudes dels caçadors, ells són, diuen, l'única via de solució.

Agricultura posa en marxa aquest mes de març un pla pilot per reduir la presència sobretot, de conills, a les comarques més afectades de Lleida i, davant la protesta dels agricultors. La intenció és concedir més permisos en períodes de veda, quan no és temporada de caça. Segons un estudi, al Segrià actualment la població d'aquesta espècie és de 162 exemplars per quilòmetre quadrat, 3 vegades més del que es considera idoni.

Rut Camí (Lleida tv)