Es preveu que la producció de fruita de pinyol caigui un 17%

24/05/2018

Cau la producció de fruita de pinyol en un 17% a les terres de Lleida. A pocs dies de començar la campanya de préssec i nectarina, el sector preveu recollir 470 mil tonelades, 100 mil menys que l'any anterior a tot Catalunya. L'allargament de la floració i les condicions meteorològiques dels últimes mesos marcades per les gelades i les pedregades són els motius principals d'aquesta disminució de la producció. Tot i això, la part bona és que els preus milloraran i s'espera que no es repeteixi la situació dramàtica de la campanya passada.

A menys d'un mes per començar la campanya de la fruita de pinyol, que enguany arriba amb retard, les previsions apunten a una disminució del 17% de la producció a tot Catalunya. El departament d'Agricultura juntament amb Afrucat preveu que es recullin aproximadament 470 mil tonelades de pressec i nectarina, 100 mil menys que l'any anterior. Pel que fa a Lleida, aquestes xifres es tradueixen en també una baixada del 17% i una recollida de gairebé 430 mil tonelades. Aquesta situació es deu a les condicions metereològiques dels últims mesos.

Desprès de la crisi de preus que arrossega el sector, aquesta disminució de la producció apunta a un millor context econòmic. En aquests moments, el mercat es troba equilibrat amb uns preus que s'està recuperant. Múrcia, per exemple, situa a dos euros el quilo el preu de sortida del mercat, quan la campanya anterior era d'un euro. La bona comercialització de poma i pera també hi afavorirà ja que quedarà menys estocks en les càmeres. Tot i així, el sector fa una crida a la precaució i demana que els agricultors no baixin els preus.

Aquesta campanya també està marcada per la disminució del 2% de la superfície total de cultius de fruita de pinyol a Catalunya. Es deu a que molts pagesos han optat per les arrencades i fer una reconversió varietal dels seus conreus, apostant per la pera o l'ametlla.

Marc Tàsies (LleidaTV)