Front comú dels sindicats agraris i el Consell Comarcal per no perdre la consideració de zona desfavorida a les Garrigues

07/06/2018

El Consell Comarcal de les Garrigues i els sindicats agraris Unió de Pagesos i JARC s’han reunit per sol·licitar a la Unió Europea la reconsideració de zona desfavorida a les Garrigues. Els nous criteris europeus consideren que tota la comarca, excepte la Pobla de Cérvoles, deixarà de ser considerada zona desafavorida, fet que suposarà perdre unes ajudes que arriben al milió d’euros anuals.

 

La Unió Europea ha canviat els criteris per poder tenir la consideració de zona desafavorida. Les Garrigues és la comarca més afectada ja que, a part del municipi de la Pobla de Cérvoles, que és inclòs en zona de muntanya, tots els altres pobles perden aquesta consideració. Això passa perquè, segons els nous criteris econòmics de la Unió Europea, si no es té una base de dades econòmica de les rendes agràries municipals de 5 anys, en lloc de fer servir la mitjana de cada comarca s’usa la mitjana de Catalunya. Això pot suposar per a les Garrigues una pèrdua de quasi 1 milió d’euros anual.

Actualment, ja s’està treballant per obtenir aquesta base de dades i es preveu que al 2022 ja es podran reincorporar els municipis als que els correspongui. Mentrestant, sindicats i Departament d’Agricultura han arribat a un acord per a que la sortida d’aquest ajut sigui transitòria i que quan es demani una subvenció per zona desafavorida, es mantinguin els 5 punts de criteri per ser admès. Aquests cinc punts en molts casos són vitals per entrar en un pla de millora.

 

Tot i que la comarca més afectada és la de les Garrigues, ja que 22 dels 24 pobles reben aquest ajut, els sindicats agraris també es reuniran amb altres Consells Comarcals per poder establir estratègies comunes d’actuació.

Mariona Rebull i Martí