Ipcena ha presentat al·legacions al decret de dejeccions ramaderes

18/11/2017

L'entitat ecologista Ipcena considera que a Lleida, i per extensió a Catalunya, no hi caben  més granges de porcs. N'hi ha més de les necessàries i els excedents de purins estan contaminant el sol. Per això aquest matí han registrat al·legacions al Departament d'Agricultura referents al decret de dejeccions ramaderes. Demanen una actuació preventiva d'urgència i declarar tot Catalunya com a zona vulnerable.

Ipcena i ecologistes de Catalunya han presentat aquestes al·legacions en les que es demana que Catalunya sigui considerada vulnerable en la seva totalitat. A tot Catalunya, segons dades del 2016, hi ha més de set milions de porcs amb una producció de purins de 15 milions de metres cúbics. Pel que fa a Lleida hi ha 2800 granges i dels 231 municipis de la demarcació uns 140 ja estan declarats vulnerables, el 60 per cent del total. Per als ecologistes aquestes xifres no són les reals ja que les dades dels cens són confoses ja que cada granja fa entre dos i tres engreixades. Hi ha excedents de purins a tot el territori per això demanen prohibir construir noves granges i fins i tot no deixar ampliar les existents. Diuen que una comissió tècnica hauria de ficar les bases.

Demanen una actuació preventiva d'urgència i reduir la cabana porcina com han fet Àustria, Alemanya o Dinamarca. A més presenten un informe de l'Agència Catalana de l'Aigua que avalua la problemàtica generada per l'excés de nitrats que diu afecta les captacions d'aigua i que fins i tot han obligat a clausurar pous.

Marta Grau (Lleida TV)