Juneda acull una jornada tècnica sobre dejeccions ramaderes

22/11/2017

Les dejeccions ramaderes són a hores d’ara un dels principals problemes del sector ramader lleidatà i també català. Aquest és el tema que s’ha tractat en la jornada tècnica organitzada per Unió de Pagesos aquest dimarts a Juneda, el mateix dia que s’ha esgotat el termini d’exposició pública del nou decret de dejeccions ramaderes, al qual el sindicat agrari ja hi ha presentat una seixantena d’al·legacions.

Un dels principals reptes del sector ramader lleidatà i català és el problema de les dejeccions ramaderes. És per això que, des d’Unió de Pagesos, s’ha dut a terme una jornada tècnica per encarar aquesta problemàtica. S’ha parlat del compostatge dels fems  de boví com a opció per revaloritzar aquest subproducte: s’han donat a conèixer les bases del procés, els sistemes existens i el maneig per a la seva conducció adequada.

Un altre dels punts clau de la jornada ha estat informar de les modificacions  que provocarà el nou decret de dejeccions ramaderes, que aquest dimarts ha esgotat el termini per presentar al·legacions. Aquest nou decret té com a objectiu assegurar la qualitat de la terra i de les aigües subterrànies i també preveu reduir la quantitat màxima de purins que els ramaders podran aplicar com a fertilitzant al terra. Des d’Unió de Pagesos creuen que és necessari però hi han presentat al·legacions.

Des d’Unió de Pagesos també s’ha demanat que aquest nou decret sigui una de les prioritats del nou Govern. A la jornada, que s’ha dut a terme al Complex Cultural de Juneda, hi han participat una trentena de ramaders de tot el territori.

Mariona Rebull i Martí