La Primera Premsada de la Granadella obre les fires de l’oli de Catalunya amb l’eix del regadiu i l’estrena del documental “Terra Verge Extra”

16/10/2024

Hi haurà una jornada tècnica sobre canvi climàtic i el reg de suport, el premi Primera Premsada, entre altres

Del dissabte 26 d’octubre al diumenge 27 d’octubre la Granadella celebrarà la 10a. edició de la Fira de l’Oli “La Primera premsada. Oli, art i gastronomia”. Aquesta Fira dona el tret de sortida a les fires i festes dedicades a l’oli nou a Catalunya.

La inauguració d’aquesta edició anirà a càrrec de Víctor Sas, secretari d’Agenda Rural del Departament d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació de la Generalitat de Catalunya, que estarà acompanyat d’Elena Llauradó, alcaldessa de la Granadella i Ramon Barrull, president de la Cooperativa de la Granadella.

Jornada tècnica sobre el canvi climàtic i el reg de suport
Dissabte a la tarda es realitzarà la jornada tècnica d’aquesta edició, que porta per títol: “Del secà al regadiu, la resiliència d’una comarca”. Començarà amb l’explicació de les característiques organolèptiques de l’oli d’oliva arbequina de collita avançada 2024-2025, que anirà a càrrec de la Cap del Panell Oficial de Tast d’Olis de Catalunya, la Sra. Àngels Calvo.

El meteoròleg Eloi Cordomí impartirà la xerrada: “El futur del clima a les Garrigues”, explicarà com ha canviat el clima fins a l'actualitat, es farà una projecció de futur per veure com serà el clima del 2050 a les Garrigues i s’aprofundirà en les causes que provoquen l'escalfament global i quines són les possibilitats que tenim a l'abast per mitigar-lo.

La jornada acabarà amb un maridatge gastronòmic amb l’oli nou Degustus a càrrec de Xavier Benet, xef del restaurant Hostal Benet. És gratuïta i cal realitzar inscripció prèvia a través del web de Ruralcat.

Estrena del documental “Terra Verge Extra” i debat
En el marc de la Fira també s’estrenarà el documental “Terra Verge Extra”, que explica la resiliència de la comarca i les perspectives de futur de la mateixa.

La presentació del mateix anirà a càrrec de Joan Gòdia, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’agricultura, ramaderia, pesca i alimentació de la Generalitat de Catalunya.

Després de l’estrena del documental es realitzarà un debat amb : Xavier Pelegrí, pagès i president de la Comunitat de Regants Garrigues Sud; Sisco Esquerda, pagès i president la la Mancomunitat d’aigües de les Garrigues; Miquel Àngel Solé, enginyer agrònom; i Venanci Guiu, productor i elaborador d’oli de Molí dels Torms – Olicatessen, moderat per Xavier Franch, periodista del periòdic SomGarrigues.

Premi “Primera Premsada 2024”
La festa servirà també per entregar, com cada any, un reconeixement a una persona o entitat que ha destacat en l’àmbit de la cultura de l’oli. El premi “Primera Premsada” d’aquest any recaurà en l’enginyer agrònom, Miquel Àngel Solé.

Miquel Àngel Solé, és enginyer agrònom. Ha treballat durant 40 al DARPA, dels quals gairebé 20 a la comarca de les Garrigues. Ha realitzat 79 publicacions, de les quals 12 han estat sobre el reg de suport a l’olivera. Ha realitzat experimentació en l’olivera reg de suport, manteniment de sòl, esporga, etc. Va donar suport organitzant reunions, xerrades, etc...i recolzament a la en la constitució de la Comunitat de Regants Garrigues Sud i en la conscienciació dels agricultors afectats pel reg de suport i va organitzar i ser cap de Panell del primer panell de tast d’olis de Catalunya a les Garrigues.

Infolleida