Salvaguardar el territori des de la lluita veïnal

25/03/2021

La plataforma Salvem la Llena creu que els tres projectes eòlics que es volen fer a la zona seran un detriment pel municipi. Denuncien que les grans empreses treuen profit que les Garrigues és un territori envellit i que amb les polítiques que es decideixen ara s’hipoteca el poble a 40 anys

La Llena és un emblema de la Pobla de Cérvoles que funciona com a punt d’unió natural entre el Montsant i les muntanyes de Prades. Ara, en el seu connector, s’hi volen ubicar tres projectes eòlics impulsats per Endesa. Des de la plataforma veïnal Salvem la Llena denuncien que en realitat és un macroprojecte fragmentat per poder passar així més ràpidament els processos d’aprovació.

Si el projecte tira finalment endavant, es col·locaran una trentena de molins de 200 metres, que igualaran l’alçària de la Llena i rodejaran el poble. Des de la plataforma afirmen que no estan en cap cas en contra de les renovables, però si de la manera en com es distribueixen en el territori català.

Afegeixen també que un 30% de l’energia que produeixin es perdrà en el seu transcurs cap a la petroquímica de Tarragona. I destaquen que la implantació del projecte tampoc repercutirà en cap benefici per la Pobla, sinó que simplement els destrossarà un paisatge de gran biodiversitat i potencial turístic. Creuen que és una hipoteca a 40 anys d’unes polítiques que es decideixen ara, però que repercutiran a fills i néts.

Julen Andres i Ariadna Guiu Vila