Servei gratuït de recollida selectiva de fitosanitaris a les cooperatives

22/02/2024

Set entitats de les Garrigues hi participen

El Departament d’Acció Climàtica ha iniciat la recollida i gestió selectiva gratuïta de productes fitosanitaris caducats o cancel·lats de les explotacions agrícoles a tot Catalunya, set d'elles a les Garrigues. El servei, que serà itinerant a través de les 33 cooperatives participants, donarà cobertura a tot Catalunya, es farà en horari de matí i s’ha establert un calendari i horari concrets. Cada agricultor tindrà un límit de 250 kg per lliurament i es preveuen recollir més de 40 tones de productes fitosantaris obsolets. El servei tindrà un cost aproximat de 140.000 euros, que finançarà el Departament, i el realitzarà el gestor de residus CGM.

Amb aquesta mesura es vol donar solució als agricultors en la gestió d’aquests productes que han quedat descatalogats i que la normativa vigent no permet emmagatzemar. La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, destaca que la “bona feina realitzada conjuntament entre l’administració i el sector” per trobar una solució “àgil i efectiva” a la gestió d’aquests residus.

La tinença d’aquests productes fitosanitaris no està permesa des de l’entrada en vigor del Reial Decret 285/2021, de 20 d'abril, pel qual s'estableixen les condicions d'emmagatzematge, comercialització, importació o exportació, control oficial i autorització d'assajos amb productes fitosanitaris. El servei que ara s’ha desplegat arreu de Catalunya sorgeix a partir d’un pla pilot que es va iniciar el novembre de 2021 per realitzar la recollida d’aquests productes on hi van participar un total de 10 cooperatives amb l’objectiu d’oferir una solució viable als agricultors. A través d’aquest pla pilot es varen recollir més de 17 tones de productes.

Foto: Acció Climàtica

InfoLleida