Tres dones de les Garrigues a un nou projecte feminista del Govern

27/09/2023

"Lleida, terra de dones transformadores" pretén visibilitzar i impulsar la transformació feminista a l'entorn rural

Posar cara a les dones transformadores de l’espai rural de la vegueria de Lleida que amb la seva acció quotidiana plantegen i generen canvis en l’entorn, hi detecten mancances de l’estatus quo i actuen per a superar-les, buscant tenir-hi un impacte social, cultural, econòmic, territorial, tecnològic, sostenible, educatiu, artístic o agrícola. Aquest és el propòsit del projecte “Lleida, terra de dones transformadores” que es va presentar dilluns a la Delegació del Govern a Lleida i que compta amb la participació de tres dones transformadores de les Garrigues (entre un total de dotze seleccionades): la realitzadora Sara Boldú de les Borges Blanques, l'escultora Sara Pons de Granyena i Sara Jové, gerent del Celler Mas Blanch i Jové i secretària de l’Associació de propietaris forestals de La Pobla de Cérvoles i El Vilosell.
L’objectiu del projecte és la creació d’un moviment que condueixi a la consecució d’una agenda compartida de dones rurals de tota la vegueria que impulsin, conjuntament amb el Govern, la transformació feminista a la Lleida rural. La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, destaca que el projecte encaixa molt bé en una vegueria com la de Lleida, on el 80% dels municipis tenen menys de 2.000 habitants i el 45%, menys de 500.
Atès que la majoria de les dones que estan duent a terme accions transformadores en l’àmbit rural són encara invisibles, el punt de partida necessari és la seva visualització. El primer pas de la iniciativa consistirà en la detecció i identificació de perfils femenins transformadors, ja sigui del propi món rural o bé que hi tinguin impacte. Es tracta de “posar cara” a aquests referents femenins. Així, es difondran les imatges de les dotze dones transformadores que exerciran de “caps de cartell” d’un moviment que busca la complicitat d’altres referents femenins al territori. I es documentarà la història personal, l’experiència vital i l’espai on treballen, creen i fan possible les seves idees i la seva aposta transformadora.
El fet de visualitzar perfils concrets d’aquestes dones preténtransmetre‘n l’essència i l'esperit i afavorir la creació d’un moviment en què altres dones s’hi sentin cridades a participar i per tant, legitimades per ser representants de la seva comunitat.
La primera acció tindrà lloc el proper dia 1 d’octubre en el marc de la Fira de Sant Miquel de Lleida, en què totes les dones de capçalera explicaran les seves històries de 10.00 a 14.00 hores a l’estand del DACC, ubicat al pavelló 3 de Fira Lleida. A les 12.00 hores hi haurà una acció oberta al públic en què es presentaran els continguts audiovisuals del projecte.
Infolleida