Agricultura i Ramaderia
Un regant del Segarra-Garrigues: "Haurem de repartir l'aigua d'una setmana per a tot el mes. Els arbres no sobreviuran"
Els pagesos parlen de situació "caòtica" i exigeixen respostes i organització pel tancament anticipat del reg
Amb 2.000 hectàrees, Castelldans (Garrigues) és el municipi que té més cultius adherits al regadiu del canal Segarra-Garrigues. Principalment són fruiters, ametllers i oliveres. Conrad Llovera ha remarcat que hi ha una inversió de 10.000 euros per hectàrea que els pagesos han d'afrontar amb crèdits i amortitzacions. En aquest sentit, assegura que quan es van adherir al reg ningú els va dir que podria faltar aigua ja que el del Segarra-Garrigues està modernitzat; "és de precisió i mai fas malbé l'aigua, per tant no malbarates", remarca.
Amb el tancament del canal i l'obertura puntual per supervivència d'arbres, els regants disposaran d'una dotació d'aigua que equival a la d'una setmana i l'hauran d'administrar durant tot un mes. Estan convençuts que si no plou, els arbres no sobreviuran perquè la calor ja comença a ser forta i les nits i matinades fresques cada vegada van més a la baixa.
Per una altra banda, els pagesos també critiquen la incertesa que hi ha amb les ajudes que l'Administració ha promès. "No sabem el que hem de fer", ha dit Llovera, que ha instat al Departament d'Acció Climàtica a mobilitzar-se per dir a la gent què s'ha de fer, ja que el sector no sap si la millor opció és esperar o llençar tota la fruita al terra per almenys poder salvar els arbres.
A tot plegat, s'hi suma el col·lapse a l'hora de rebre una resposta des de l'administració del canal, Aigües del Segarra-Garrigues (ASG). Un regant de Castelldans, Joan Escolà, ha explicat que a primera hora del matí hi ha trucat però no ha estat fins al migdia que l'han respost per donar-li una dotació de 225 metres cúbics d'aigua per als ametllers durant tot el mes. "Això és insignificant" perquè és la quantitat que es gastava en una setmana. Amb aquest panorama, preveu que al juliol, quan fa més calor, només podrà regar els arbres 5 minuts al dia i ho hauria de fer almenys durant 4 hores.
Escolà s'ha preguntat qui és el responsable d'aquest "cúmul d'errors" ja que fa 15 dies els van assegurar que hi hauria aigua suficient per salvar la producció. Per tot plegat, creu que la situació ha desencadenat en la "tempesta perfecta" perquè es pensaven que plouria a la tardor, no ho va fer, després a l'hivern, i tampoc ho va fer, i ara a la primavera, que tampoc plou.