L’ambientòleg Ramon Folch avala el projecte de reobertura de Tracjusa

24/02/2017

El doctor Ramon Folch, ecòleg i ambientòleg, ha presentat l’estudi sobre el projecte de la nova Tracjusa en un acte organitzat a Juneda pels promotors de la mateixa planta. Folch ha explicat que la reobertura de la planta no suposaria un impacte significatiu en la qualitat de l’aigua i l’aire de les Garrigues i del Pla d’Urgell. Per la seva part, detractors del projecte han assegurat que les dades exposades pels impulsors són “mitjes veritats” i que cal tenir en compte que la zona on hi ha la planta és anticiclònica.

Segons l’estudi realitzat pel doctor Ramon Folch a petició de Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), el grup de promotors que volen tirar endavant el projecte de reobertura de la planta Tracjusa utilitzant residus sòlids urbans com a combustible, el projecte “és viable i no causarà cap impacte signficatiu” en la qualitat de l’aigua i l’aire de les Garrigues i del Pla d’Urgell. Segons han explicat Folch i el seu equip de tècnics, el projecte és vàlid per reduir la contaminació per nitrats que hi ha a ambdues comarques.

D’altra banda, els detractors del projecte s’han oposat a les dades que mostra l’estudi presentat i han qüestionat els motius amb què Folch avala el projecte. En aquest sentit, han indicat que “no s’ha tingut en compte que la zona on hi ha la planta és anticiclònica i que a causa d’això augmenta la contaminació atmosfèrica que puguin produir les emissions de la indústria de tractament de purins.

El secretari general d'IPCENA, Joan Vàzquez, també ha fet referència a la falta de consens al territori per tirar endavant la posada en marxa de Tracjusa, una condició que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va qualificar de “necessària” perquè el projecte pugui entrar en funcionament.

Informa: Mariona Rebull i Martí.