Col·loquen les esteles funeràries al cementiri de Vinaixa després de restaurar-les

23/11/2017

Aprofitant les obres d’ampliació del cementiri de Vinaixa, que van començar aproximadament fa un any, s’han restaurat una trentena d’esteles funeràries del cementiri i s’han recol·locat en llocs més visibles. Vinaixa és el poble de les Garrigues amb més monuments d’aquest tipus, arribant a 30, seguit de la Granadella, amb 15.

L’Ajuntament de Vinaixa ja ha recol·locat quasi la trentena d’esteles funeràries que van treure del cementiri per restaurar-les durant les obres d’ampliació de l'espai. Aquestes esteles abans ja eren al cementiri vell, situat a la plaça dels arbres, i que va haver de traslladar-se al lloc actual a causa de la construcció de la carretera N-240.

Amb aquestes obres, 27 de les 30 esteles són ara visibles per a tothom, delimitant la cara oest i nord del cementiri. Les 3 restants no s’han pogut recuperar de moment, en trobar-se entre el cementiri i un edifici adjacent. Aquests monuments funeraris d’origen medieval estan decorats amb motius diversos com creus o representacions heràldiques, i es pensa que servien per senyalitzar una tomba o una fossa. Aquest procés de restauració i col·locació s’ha dut a terme dins del projecte d'ampliació del cementiri, al qual s'han destinat 80.000 euros.

Des de l’Ajuntament de la població s’ha fet una petita publicació divulgativa per explicar als veïns i veïnes del municipi què eren aquests monuments funeraris.

Mariona Rebull i Martí